Förebilderna
Hon är ung. Hon är kvinnlig företagare. Hon är Sveriges yngsta ordinarie styrelseledamot i ett noterat bolag.
Sofie Almlöw, 26, sitter i datorförsäljaren Skribo Fonts styrelse.
Ungdom är vanligtvis ingen merit när det gäller styrelsearbete.
Av de nästan 2 000 ledamöterna i de noterade bolagen är 26 födda efter 1970 och 61 är födda mellan åren 1965-1970.
Ofta krävs ett vd-jobb
För att en ung person ska komma in i en styrelse krävs ofta ett vd-jobb. Exempelvis sitter Stefan Krook, Glocalnet och Niclas Storåkers, Avanza (som kantar Sofie på bilden) i sina styrelser av den anledningen.
– Jag har suttit i styrelsen sedan i april, vilket har varit lärorikt. Visst har jag förstått att det är ovanligt med unga ledamöter, men jag är ändå lite överraskad av att min ålder väcker sådan uppståndelse, säger Sofie Almlöw, som för ett par år sedan studerade på Handelshögskolan i Stockholm, ett stenkast från bolagets huvudkontor.
Att hon hamnat på Skribo Font, noterat på Aktietorgets lista, framstår vid en närmare granskning inte som någon slump. Bolagets vd Eva Liljeros har nämligen arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor.
– Jag grundande företaget 1989, och har under lång tid arbetat jämsides med min man, som självklart också delat ansvaret för vårt hem och våra barn. Vi har en kvinnlig styrelseordförande, Doris Rudén, och försöker så långt det går arbeta jämställt, säger Eva Liljeros.
Hon anser att de förklaringar, framför allt kompetensen, som anförs för den manliga dominansen i styrelserna bara är svepskäl.
– En styrelse kan liknas med en familj. Det finns olika individer med olika roller. Att Sofie inte har någon lång erfarenhet, uppvägs av att hon har en färsk utbildning, internationell erfarenhet och eget perspektiv, säger Eva Liljeros.
Kristyngd bransch
Det råder inget tvivel om att alla insatser behövs i ett företag i den kristyngda PC-branschen, sedan försäljningen av hemdatorer kollapsat. Bolaget, inklusive dotterföretaget Comersec som säljer internetsystem, har i dag 50 anställda med fyra butiker och en uppskattad omsättning på drygt 120 miljoner kronor. Det blir röda siffror i år. Tidigare expansionsplaner är lagda på is.
Företagets aktie handlas i dag på 25-öresnivån, vilket kan jämföras med de fem kronor som aktien handlades till i samband med introduktionen på Aktietorget hösten 1999.
Som före detta anställd hos amerikanska internetkonsulten Razorfish i Hamburg har dock Sofie Almlöw redan provat på IT-branschens berg- och dalbana.
– Jag, liksom många andra, har lärt mig mycket de senaste åren. Sunt förnuft i kombination med min analytiska förmåga kommer jag att ha nytta av i framtiden, säger Almlöw, som tycker att styrelsearbete är givande och krävande på samma gång.
– Jag har verkligen börjat ifrågasätta hur styrelseproffs kan sitta i så många styrelser, vara pålästa och alltid ha företagets bästa för ögonen.
Sofie Almlöw tycker att hon har bra förebilder på nära håll.
– Eva är min förebild på många sätt. Hon visar att det går att driva ett företag på ett humant sätt, men fortfarande vara resultatinriktad.
Eva Liljeros säger att hon försöker få yngre kvinnor att ta för sig och tro på sig själva, medan hon uppmuntrar sina manliga anställda att ta pappaledigt.
– Män måste ta hälften av ansvaret för barnen. Det är helt väsentligt för att vi ska komma någon vart, säger Eva Liljeros, som tycker att obligatorisk pappamånad, liksom kvotering av kvinnor till styrelser antagligen är en nödvändig, men beklaglig, väg för att göra näringslivet mer jämställt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.