Förbluffande skillnader

Avgiftsskillnaderna mellan de olika institut som säljer fondförsäkringar är förbluffande. Nykomlingen AMF Pension är billigast. Handelsbanken och SPP är konkurrenskraftiga på långa sparperioder.

Affärsvärlden har vid upprepade tillfällen påpekat att fondförsäkringar i de flesta fall är mycket dyra. Alltför dyra i jämförelsen med alternativa former för pensionssparande: traditionell pensionsförsäkring och IPS.

Det medför att fondförsäkringarna är lukrativa för bankerna och försäkringsbolag, vilket inte minst bevisas av tillkomsten av nya aktörer. Danska försäkringsbolaget Danica har i dagarna börjat försäljningen på den svenska marknaden. AMF Pension, som gav sig in på fondförsäkringsmarknaden i samband med de LO-anställdas första val till avtalspension förra hösten, har nu lanserat ett privat alternativ.

Olika strategier

Nykomlingarna har givit sig in i konkurrensen med olika prisstrategier (alla avgifter återfinns i tabellen nedan). De har också olika förutsättningar. AMF Pension har mycket låga förvaltningsavgifter, 0,4 procent för aktiefonder och 0,15 procent för räntefonder, i de fem fonderna spararna kan välja mellan, vilket gör dem till ett av de billigare alternativen. Danica är dyrare.

»Vi är ett försäkringsbolag som i dagsläget endast kommer att ha försäljning genom personlig rådgivning« säger Danicas VD Claes Carlson och fortsätter »vilket också kostnadsstrukturen bygger på«.

Danica ägs, precis som Östgöta Enskilda Bank, av Den Danske Bank och kommer att använda Östgötas Enskildas kontor samt fristående försäkringsmäklare som distributionskanaler. Spararna kan välja mellan 17 fonder från Östgöta Enskilda, Banco och Danica Funds.

Många avgifter

Fondförsäkringar blir dyra för att avgifterna tas ut på många olika nivåer. Spararen betalar dels avgifter till försäkringsbolaget i form av premieavgift (köpavgift) samt fast och rörlig försäkringsavgift (årliga). Dels avgift till fondbolaget i form av årlig förvaltningsavgift. Men alla aktörer tar inte ut alla avgifter.

Varför försäkringsbolaget ska ha så mycket betalt när det är fondbolagen som sköter förvaltningen kan tyckas vara en gåta. Produkten är rådgivningsintensiv och sådant kostar pengar hävdar branschen. Stora säljorganisationer kostar pengar kontrar Affärsvärlden.

För är det rådgivning eller är det övertalning som sker under det där informationsmötet man blir kallad till i grupp eller privat?

Läsare berättar om informationsmöten då det nya allmänna pensionssystemet utmålas som ett sämre än det gamla och som avslutas med att man kan skriva upp sig för personlig rådgivning för att se till att man blir en rik pensionär. Den inte alls oviktiga tjänstepensionen (se inledningsartikeln) utelämnas helt eller förringas i informationen.

Långtidsintäkter

Glöm inte att alla som säljer någonting i första hand gör det för att tjäna pengar. Och varje ny kund innebär intäkter för lång tid framöver när det gäller fondförsäkringar. Till skillnad från IPS, men i likhet med traditionella pensionsförsäkringar, är det inte möjligt att flytta sitt sparande.

Alla institut, utom Handelsbanken och SPP, har en rörlig åravgift, vilket gör att avgifterna i kronor räknat växer, till följd av dels insättningar, dels värdetillväxt. Detta trots att konsultationen förmodligen minskar över tiden och värdebeskeden knappast blir fler per år.

Exakt hur dyrt det kan bli framgår av Sparindikatorn på sidan 48. Veckans exempel gäller en person som sparar 18.000 kronor om året, det vill säga ungefär vad som är maximalt avdragsgillt om man tjänar mindre än 364.000 kronor om året.

I kolumn 1 i tabellen ser man hur mycket sparandet är värt efter 10 år. Som vanligt är det bara avgifterna som skiljer de olika alternativen åt inom respektive sparform. Inflationsrensat har spararen satt in drygt 172.000 kronor under perioden i, låt säga, en aktiefond. I bästa fall, AMF Pension, har pengarna vuxit till 214.000 kronor. I sämsta fall, Alfred Bergs Rysslandsfond via Skandia Link, har pengarna till och med minskat till 169.000 kronor.

Förbluffande skillnad, inte sant? Det beror dels på att Skandia Links fondförsäkringar hör till de dyrare, dels att det är dyrt att investera på perifera marknader. Skillnaderna blir större om spartiden är längre (se nr 17/99 då vi räknade på samma belopp men i 20 år).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase