För tidigt ropa hej
I fredags steg kurserna med 1,5 procent och inledningen på måndagens handel kan till och med beskrivas med det gamla fina uttrycket börshausse. Samtliga branschindex förutom läkemedel noterades för stora uppgångar.
A-aktierna blir kvar
Men det vore förhastat att säga att det skulle vara dags för en tydlig vändning på börsen. Nätmäklarfirman Avanza är dock borna optimister. När nyhetsbyrån Ticket ringer bolagets informationschef säger denne att februari var en mycket svag månad, men att antalet aktieavslut i mars har ökat med 30-40 procent. Det är klart att en informationschef har som jobb att lyfta fram det positiva i företagets verksamhet. Ändå framstår det som väl magstarkt att lyfta fram marsförsäljningen när det bara har gått en handelsdag i mars och detta dessutom är en dag när Nasdaqbörsen, som en viktig indikator för omsättningen på Stockholmsbörsen, går som tåget.
Dessutom kan man knappast tala om att börshandeln varit mager i februari, åtminstone inte i ett historiskt perspektiv. Under februari uppgick omsättningshastigheten på börsen till 130 procent. Det innebar att börsaktiviteten var 30 procent högre under den “svaga” månaden februari än under helåret 2000.
I övrigt har det under den gångna veckan framkommit att A-aktierna får leva kvar och att EU inte kommer att tvinga bort rösträttsskillnaden. Därmed har intresseorganisationen Svenskt Näringsliv lyckats med sitt lobbyarbete. Det argument som gav gehör i EU-korridorerna var att om rösträttsskillnaden ska avskaffas borde A-aktieägarna kompenseras för det högre värde som A-aktierna antas ha. Det är dock ytterst oklart om A-aktierna överlag har ett mervärde relativt B-aktierna. Åtminstone har inte aktiemarknaden upptäckt det. Cirka hälften av A-aktierna på börsens mest-omsatta-lista handlas till lägre kurs än B-aktierna och i de fall när A-aktierna betalas till högre pris än B-aktierna beror det på att handeln med A-aktier är mer likvid än vad gäller B-aktierna.
Det finns egentligen bara tre fall bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen där man tydligt kan säga att makten har ett värde och det är i Investor, Ericsson och
Holmen. I dessa bolag kostar A-aktierna mer än B-aktierna samtidigt som likviditeten är lägre.
Ingen kris för Elekta
I övrigt står det klart att det går att tjäna pengar på aktier även när aktiemarknaden faller. Runt 30 bolag noteras till rekordnivå och under den senaste veckan har till exempel aktieägarna i forskningsbolaget Medivir och i ABB, där kursen varit under mycket hård press, kunna glädja sig åt kursuppgångar på 47 respektive 25 procent. Medivirs börsvärde ökade med över 100 miljoner kronor efter att företaget nått ett försäljningsavtal som garanterar bolaget 50 miljoner. Det kan därmed vara en väl stor uppgång med tanke på avtalet.
Den senaste veckans förloraraktie blev fjolårets börsfavorit Elekta sedan en amerikansk jury dömt bolaget till ett skadestånd på 170 miljoner kronor för patentintrång. På det beskedet föll aktiekursen med 15 procent. Nu ska man komma ihåg att domen bara är det första utslaget i vad man kan anta blir en rad juridiska turer. Det lär dröja innan Elekta kommer att behöva betala något skadestånd och kanske ogillas åtalet helt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.