För stor kostym

Lindex drar i nödbromsen och tvingas till nya reor och sparåtgärder.

För första gången sedan 1995 kommer Lindex vinst att försämras och det med besked. Under första halvåret, för Lindex perioden september-februari, har tre fjärdedelar eller 129 miljoner kronor av fjolårets halvårsvinst på 175 miljoner kronor försvunnit. Det visar tydligt att även en till synes stabil bransch som kläder kan variera kraftigt från år till år. Lindex vinstfall var betydligt större än H&M:s under samma period, som stannade vid tolv procent.

Både H&M och Lindex drabbades hårt av de stora reorna i höstas och i januari i år. Reorna slår direkt mot klädkedjornas vinst, vilket Lindex senaste rapport är ett bra exempel på. Under den senaste tremånadersperioden ökade omsättningen med 13 procent, medan alla stora kostnadsposter: inköpta varor, lokalhyror, butiksinredningar och löner ökade med 20 procent. Anledningen till att inte också försäljningen ökade med 20 procent beror på att varorna såldes till mycket lägre pris än vad som ursprungligen planerades.

Omöjligt sänka kostnader

Klädkedjorna kan omöjligt minska kostnaderna i takt med att priset på plaggen sänks. Tvärtom ökar snarare kostnaderna eftersom reorna kräver mer personal än vanligt. Dessutom tillkommer andra extrakostnader, som till exempel att varorna måste märkas om med nya lägre priser.

Lindex har sämre lönsamhet än H&M. H&M har inte har behövt rea ut varor i samma utsträckning som Lindex. Dessutom är H&M:s expansion på nya marknader inte lika kostsam i förhållande till företagets storlek som Lindex satsning på Tysklandsmarknaden.

H&M:s satsning på USA- och Frankrikemarknaden kostade bolaget drygt 200 miljoner kronor under första kvartalet. Det utgjorde knappt 30 procent av bolagets vinst exklusive förlusterna i USA och Frankrike. Lindex Tysklandssatsning kostade däremot 50 miljoner, vilket motsvarade två tredjedelar av vinsten på Lindex övriga marknader.

Efter de senaste två månadernas vinstras genomför nu Lindex sitt andra kostnadsprogram på ett halvår.

Det förra, som ska ge effekt på resultatet om knappt ett halvår, handlade främst om att minska inköpen av kläder och dra ned på expansionstakten i Tyskland.

Det nya programmet är inte offentliggjort i detalj, men rimligen handlar det om minskade investeringar i butiksinredningar och neddragning av personalen. Det är nämligen de enda kostnaderna som en butikskedja i ett kort perspektiv kan styra över. De övriga viktiga kostnadsposterna, hyror och klädinköp, är inte särskilt lätt att göra någonting åt.

Nytt högt mål

Lindexledningen spår att det senaste programmet ska höja vinsten med 100 miljoner kronor på årsbasis. Det är ett mycket högt mål. Det motsvarar nämligen en tredjedel av fjolårets rekordvinst eller lika mycket som förlusten i Tyskland under fjolåret. För att nå dit krävs radikala åtgärder och det är därför mycket bra att Lindex blivande VD Jörgen Johansson, som tillträder senast den 1 augusti, själv har varit med och beslutat om programmet. Det är nämligen inte särskilt roligt som nytillträdd VD att inleda sitt jobb med omgripande arbetsuppgifter man själv inte har bestämt.

Tappar stämpel

På knappt ett år har Lindex tappat stämpeln som ett spännande mindre, medelstort börsbolag. Annat var det för ett år sedan då aktieplacerarna handlade upp Lindexaktien till 300 kronor i hopp om att Lindex skulle göra om H&M-succén på Tysklandsmarknaden. Dit är det långt kvar. För även om förlusterna i gamla butiker minskar, så ökar Lindex totala förluster i Tyskland.

Tysklandsexpansionen kostar på

I fjol var personalkostnaderna i Tyskland lika stora som i Finland trots att försäljningen bara var hälften så stor. Men Lindex är helt enkelt tvunget att satsa vidare i Tyskland. Nu har bolaget drygt 30 butiker, vilket har visat sig vara otillräckligt för att bära kostnaderna. Stordriftsfördelarna kräver därmed ännu fler butiker i Tyskland. Om satsningen lyckas tar det rimligen flera år, kanske fyra-fem, innan den går med vinst.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.