För höga förhoppningar
SÄLJ. Till de mest svårvärderade börsbolagen hör den grupp förhoppningsbolag som ägnar sig åt att utveckla nya mediciner. Bolagen, ofta mycket små, har det gemensamt att de inte har kommit i gång med vare sig produktion eller försäljning utan värderingen måste baseras på en lång rad sannolikhetskalkyler. Dit hör sannolikheten för att medicinkandidaten ska fungera och att den inte ska visa sig vara (alltför) skadlig.
Sedan tillkommer att bedöma sannolikheten för att preparatet godkänns av de olika ländernas läkemedelsmyndigheter och så slutligen de mest kniviga gissningarna – den kommande marknadssituationen. Häri inkluderas konkurrens från både gamla och kommande produkter och behandlingsformer samt, inte minst viktig, frågan om prissättning. Går projekten rätt väg så kan aktiekursen tiofaldigas på något år. Om de nya kandidaterna inte fungerar kan aktiekursen rasa med både 50 och 90 procent på en enda dag.
Just nu tycks investerarna vara överens om att chanserna för dessa forskningsbolag att lyckas är bättre än någonsin. En rad läkemedelsbolag placerar sig i topp på listan över det senaste årets högpresterare på börsen. Av de sex bolag som klättrat mest på börsen under det senaste året hör inte mindre än tre hemma i kategorin läkemedelsutvecklare. Ett exempel är First North-noterade Irlab Therapeutics, som utvecklar en ny typ av Parkinson-medicin. Aktien har klättrat rejält under sin tid på börsen, från nivåer kring 50 kronor förra sommaren till 217 kronor i dag.
Mest renodlad är emellertid Stockholmsbaserade Oncopeptides, en cancerbekämpare som under de senaste 10–15 åren etablerat sig inom cancerforskning, närmare bestämt inom kampen mot multipelt myelom, en blodcancersjukdom som drabbar mellan 600 och 700 personer i Sverige varje år. Riskkapitalbolaget Healthcap och statliga Industrifonden lät i februari 2017 börsnotera bolaget. Därmed drog de in 650 miljoner kronor till Oncopeptides i en av de största försäljningarna av nytryckta aktier på många år inom bioteknik. Pengarna ska räcka till för att göra och utvärdera en fas 3-studie till 2019. Bland de nya ägarna finns flera prestigeinvesterare, som hedgefonderna Gladiator och Rhenman Healthcare Equity, liksom finansmännen och branschkännarna Bengt Julander och Staffan Persson.
Flera oberoende professionella aktörer synes alltså ha kommit till samma slutsats – bolaget kan sitta på en skatt. Här finns också bolagets vd Jakob Lindberg med 235 000 aktier till ett värde av 35 miljoner kronor. Han tror stenhårt på bolaget och har enligt egen uppgift lagt in alla privata besparingar i bolaget. I samtal med Affärsvärlden har han tidigare beskrivit sitt ägande som en helt tokig exponering.
Bolagets kvartalsrapport, som presenterades i mitten av juli, var däremot ointressant. Intäkterna är noll i år och nästa år, och väntas inte börja ticka uppåt förrän tidigast 2020 – om bolaget inte får till ett licensavtal innan dess. Bolagets mål, som det formulerades i samband med emissionen, är att lämna in en marknadsplan till myndigheterna sent under 2019 eller i början av året därpå.
– Under 2020 ska vi ha ett godkännande, säger Lindberg.
Sedan vi senast köprekommenderade aktien, i maj 2017, har aktien klättrat från 45 kronor till i runda tal 150 kronor och börsvärdet är nu nära 7 miljarder kronor. Det betyder att aktien är störst i sin bransch efter Sobi som i sin tur dubblat börsvärdet till 65 miljarder kronor under de senaste tolv månaderna. Sammantaget pekar de flesta tecken på att det är dags för de lyckliga aktieägare som varit med på en fantastisk resa i Oncopeptides att tacka för kaffet. Sälj och köp tillbaka på lägre nivåer, vid kurser under 110 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.