Fönstertillverkare med ljusa utsikter

Inwido har städat och rensat och är nu redo för nästa fas. Tillväxt och förvärv lär bidra till god vinsttillväxt framöver. Aktien har mer att ge.

Fönstertillverkaren Inwido har utvecklats bra sedan börsnoteringen i höstas. Affärsvärlden rekommenderade ”teckna”, och sedan första handelsdagen har aktien stigit med över 40 procent. Trots uppgång finns det fortsatt mycket som talar för aktien. Detta då en investering ger en bra exponering mot ett ökat bostadsbyggande i Norden. Koncernen har även goda möjligheter att expandera utanför Norden.

Inwido, som sattes på börsen av Ratos, är främst verksamt mot bostäder dit fönster och dörrar levereras. 70 procent av försäljningen går till konsument och resten till byggbolag och husindustri.

För byggindustrin som helhet ser konjunkturen ljus ut. Nybyggnadsinvesteringar i Sverige tog rejäl fart i slutet av 2013 och har sedan fortsatt att öka. Under fjolåret ökade de med 36 procent. Antalet påbörjade ­lägenheter ligger därmed något över den genomsnittliga nivån som sågs under högkonjunkturåren 2006–2007.

Behovet av nya bostäder är stort och en het politisk fråga i många nordiska länder, inte minst Sverige. Prognoserna pekar på ett fortsatt högt tempo för bostadsbyggandet, vilket gynnar Inwido. En viss mattning väntas från 2016 på grund av förslag på att bromsa bostadsefterfrågan. För småhus väntas byggandet vara oförändrat och fortsatt högt.

Under fjolåret föll många pussel­bitar på plats för den skånska fönstertillverkaren. Förutom börsnoteringen gjordes även tydliga framsteg i verksamheten. De senaste kvartalen har frukterna skördats från det arbete som inleddes för fem år sedan, då en period av konsolidering tog vid.

Ledningen började då städa upp bland alla de förvärv som gjordes under perioden 2005 till 2009. Framför allt gäller detta förvärven utanför Norden, det vill säga i England, Irland, Polen och Österrike. Tillsammans utgör länder utanför Norden en mindre andel av försäljningen, cirka fem procent. Men dessa verksamheter har sedan finanskrisen dragits med svag lönsamhet. Efter åtgärder som involverar flytt av produktion till lågkostnadsländer och minskat antal fabriker går dessa länder nu mot break-even.

Nu när Europaverksamheten är färdigstädad lär vi få se mer offensiva takter framöver. Konsolideringen i Europa har nämligen ännu inte tagit fart på allvar. Många av de intressanta förvärvsobjekten är familjeföretag, vilka inte alltid styrs av rationella faktorer utan oftast av generationsskiften.

I Norden är marknaden mer konsoliderad och Inwido har exempelvis nära halva marknaden i Sverige och Finland. Totalt sett inklusive Danmark och Norge uppskattar vi att marknadsandelen ligger kring 20 procent. Men trots konsolideringen är mycket ogjort, främst i Norge där det borde finnas möjlighet att växa och där Inwido bara är en av de fem-sex största spelarna.

För Inwido var fjolåret ett riktigt bra år. Omsättningen ökade med åtta procent justerat för valutaeffekter. En tydligt positiv effekt kunde skönjas under det fjärde kvartalet där omsättningen ökade med 12 procent rensat för valutaeffekter.

Vinstutvecklingen i bolaget har varit än bättre. Lönsamhetsåtgärder börjar ge effekt och rörelsemarginalen fortsätter att gå i rätt riktning. Under fjolåret ökade rörelseresultatet med 46 procent, vilket medförde en rörelsemarginal före avskrivningar på strax över 10 procent. Därmed är det långsiktiga målet om 12 procent inom räckhåll. Troligen nås det redan i år.

Både Danmark och Finland gjorde sina bästa resultat någonsin i fjol. I Finland försvann en konkurrent tidigt (se vd-intervjun), vilket bidragit till att Inwido har kunnat flytta fram sina positioner. I Danmark vände marknaden upp efter flera år av negativ utveckling. Orderstocken har på ett år växt med över 50 procent. Det är ett resultat av att konsumentmarknaden nu tagit fart och att nybyggnationen kommit i gång. Omsättningen ökade under fjolåret med 16 procent.

Inwido har också varit proaktiva i sitt agerande på den danska marknaden och köpt fönstertillverkaren JNA & Spar med en årlig omsättning på drygt 200 miljoner kronor. Bakgrunden är att Inwido vill komma åt deras e–handelsplattform där de är ledande i Danmark. Plattformen kommer att användas i fler länder. Exempelvis pågår en utrullning i Finland. Utvecklingen inom bygghandeln talar för att e-handelskanalen blir allt viktigare framöver. Den kommer inte att vända upp och ned på fönstermarknaden, men det är tydligt att många kunder finns där.

Den positiva utvecklingen under fjolåret har dämpats något under inledningen på 2015. Orderingången ökade med 2 procent under första kvartalet, men ska ses i ljuset av att det första kvartalet är bolagets svagaste. Det är trots allt en väldigt bra start sett till historiken. Samtidigt bjöd rapporten på fortsatt bra tillväxt, åtta procent organiskt, och förbättrad lönsamhet. Det talar för att bolaget är på väg i rätt riktning.

Det mesta talar för att Inwidos positiva trend håller i sig i takt med att konjunkturen stärks. Detta scenario återspeglas emellertid inte i värderingen. Ett rejält vinstlyft i år är troligt och ett p/e-tal på 13 är helt klart i underkant. En jämförelse med bolag som Nibe och Nobia medför ger en värderingsrabatt på över 30 procent. Köp med riktkurs 115 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.