Fondjättar köpte Ericsson före rallyt

De svenska storplacerarna tror på Ericsson-aktien. 20 av de största institutionella ägarna har storköpt aktien sedan årskiftet och fortsatt efter vinstvarningen för en dryg månad sedan, visar en sammanställning som Ekonomi24 gjort. ”När det verkligen smällde till i Ericsson och aktien föll började det kännas riktigt intressant i ett långsiktigt perspektiv, säger Björn Lind, på SEB som köpt Ericssonaktier för närmare 6 miljarder den senaste månaden.

Samtidigt som de utländska ägarna fortsätter att fly Ericssonaktien köper de svenska institutionella placerarna Ericssons B-aktie för fullt. Av de 25 svenska institutioner med störst aktieinnehav i Ericsson vid årskiftet har 20 köpt ytterligare aktier i år, visar siffror från SIS Ägarservice. Bara fem institutioner har alltså valt att sälja av delar av sitt innehav.

De 20 placerarna har under det senaste kvartalet köpt totalt 260 miljoner aktier i Ericsson vilket motsvarar drygt 3 procent av den totala aktiestocken. Totalt handlar det om aktieköp för mellan 15-20 miljarder kronor beräknat på snittkursen i Ericsson i år.

Efter vinstvarningen den 12 mars har utländska placerare sålt, medan svenskarna köpt.

Agressivast har SEB varit. Via fondbolaget, livbolaget och kapitalförvaltningen har koncernen tillsammans ökat sitt aktieinnehav med 96 miljoner aktier sedan den 13 mars, och med 111 miljoner sen årskiftet, enligt SIS.

”Aktien ser lite stökig ut i det korta perspektivet i och med problemen på både system- och mobiltelefonsidan. Den nivå som aktien nu befinner sig på är ingen dum nivå, vi har köpt nu när det varit billigt, men även när aktien var lite dyrare. När det verkligen smällde till i Ericsson och aktien föll så började det kännas riktigt intressant i ett långsiktigt perspektiv”, säger Björn Lind, VD i SEB fondförvaltning och ansvarig för de svenska placeringarna.

Andra storköpare sen vinstvarningen är Carnegie som köpt 41 miljoner aktier, Alecta, före detta SPP, med 26 miljoner, Nordea med 17,5 och Robur med knappt 14 miljoner aktier.

Björn Lind understryker dock att det fortfarande är hög risk i Ericssonaktien.

”Resan in i framtiden kan bli stökig, det kan gå tokigt för bolaget och vi är väl medvetna om risken i det korta perspektivet, men på sikt tror vi på bolaget”, säger han.

Björn Lind vill dock inte spekulera i hur rapporten kommer att se ut på fredag med motiveringen att det finns ett ”stort utfallsutrymme, både upp och ner.”

En orsak till att flera av de stora fonderna ökat är teknisk. Fonder får äga som mest 10 procent i ett bolag och och många fonder har valt att vara fullinvesterade i Ericsson. I takt med att Ericssonaktien fallit minskar också värdet i förhållande till fonders övriga investeringar. Det gäller exempelvis Nordea:

”Vi vill vara fullplacerade i Ericsson och därför har vi köpt på oss ytterligare aktier så att 10 procent av våra investeringar är Ericsson. Under första kvartalet förra året behövde vi sälja aktier eftersom aktiekursen gick upp, men när bolaget nyligen vinstvarnade och aktien föll köpte vi ytterligare aktier. Orsaken till att vi vill vara fullplacerade är att vi tror på Ericsson på lång sikt”, säger Mats Andersson, ansvarig för de svenska aktieplaceringarna på Nordea fonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.