Bitcoin
Fondgurun om bitcoin: Skulle kunna skapa en stor kris
Mark Mobius, tidigare ordförande för Templeton Emerging Markets Group och grundare av Mobius Capital Partners, säger till CNBC att han ser blockchaintekniken som riskfylld.
– Många säger ‘blockchain kan inte brytas in i’. Det kan den. Allt som människan skapat kan brytas in i. Och det skulle kunna skapa en stor kris, säger han till CNBC:s Squawk Box.
Blockchain kan ses som en decentraliserad huvudbok där alla aktörer är med och verifierar samtliga transaktioner som sker. Bitcoins skapas genom kryptografiska beräkningar. Systemet är utvecklat så att en korrekt utförd kryptografisk beräkning, som leder till att nya bitcoins skapas, gör det enklare att utföra nästa beräkning.
När Mobius får frågan om han anser att det finns kryptovalutor med ett inneboende värde svarar han att en kryptovaluta backad av guld skulle kunna vara en sådan, men att det nuvarande värdet för kryptovalutor ligger i tilliten till värdet i dem, precis som med fiatvalutor.
– Det finns en hel generation av människor som har tilltro till internet. De har tilltro till kryptovalutor. Det är allt som krävs. Anledningen till att folk tror på dollarn är att de har tilltro till att de med dollar i handen kan köpa saker. Men jag tror att folk tror att folk kommer att inse att detta är väldigt, väldigt riskfyllda situationer. Och förresten så tror jag att blockchain är en väldig högrisksituation, säger han.
Bitcoin har stigit nära 200 procent under året och ligger för närvarande på 10 881 dollar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.