Fondernas favoritaktier

Det är välskötta, lönsamma företag med låga värderingar som gäller hos Sveriges största institutioner. De klassiska verkstadsföretagen Electrolux och Sandvik plus skogsbolaget SCA finns överviktade i inte mindre än tio av elva portföljer enligt SIS Ägarservice. Mest ratad är Telia.

Hennes & Mauritz och Handelsbanken, två företag med en mycket stark historia av lönsamhet och tillväxt är andra favoriter. Nio av de elva institutionerna äger mer än bolagens vikt på börsen motiverar.

Hur en mindre placerare ska ställa sig till de stora institutionernas innehav är tvåeggat. Å ena sidan är de proffs och borde utifrån antalet förvaltare och de löner, bonusar och optionsprogram de uppbär veta vad de gör. En lönsam strategi skulle då vara att kopiera portföljerna. Köp Electrolux, Sandvik och SCA alltså.

Å andra sidan ligger både statistiken och småplacerarna steget efter. En aktie som många institutioner äger för tillfället, men sedan skulle få för sig att vräka ut, lär falla som en gråsten och småplacerarna med den. Den bästa strategin är sannolikt att försöka köpa aktier de inte äger idag men kan tänkas köpa imorgon. Något som är lättare sagt än gjort.

Den minst efterfrågade storbolagsaktien är Telia. Statens innehav på drygt 70 procent begränsar antalet aktier som kan byta händer och också Telias popularitet bland de större placerarna. Bara Alecta och 4:e AP-fonden låg överviktade i teleoperatören vid halvårsskiftet.

Investmentbolag är knepiga att få redan diversifierade förvaltare att nappa på. Wallenbergarnas maktbolag Investor har en vikt på ansenliga 4 procent av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen. Ändå har tre förvaltare inget eller obefintligt innehav och endast trion Alecta, AMF Pension och Skandia en övervikt av aktien i sina portföljer.

Bankerna står för en stor andel av Stockholmsbörsens totala värde. Handelsbanken är utan konkurrens institutionernas favorit. Övriga är de neutralt till negativt inställda till. Av de två som försöker ingå äktenskap, SEB och Föreningssparbanken, drar SEB det längsta strået och finns överviktad i sex portföljer jämfört med fyra för Föreningssparbanken.

När det gäller bankaktier går det att misstänka att det finns andra hänsyn än avkastningen som styrt de olika bankinstitutionernas val av bankaktie. Utan undantag har de fyra överviktat sin egen bank. SEB har t ex underviktat alla de andra bankaktierna men har nästan tre gånger så mycket aktier i SEB som bolagets värde på börsen motiverar. Omvänt har Robur, ägd av Föreningssparbanken, inga aktier i den blivande fusionspartnern SEB. Sparbolaget Skandia äger inga aktier i Skandia.

Institutionerna har en neutral inställning till Ericsson. Men ägarbegränsningar såsom att Ericssonaktien bara får stå för 10 procent av en fonds portföljvärde men samtidigt utgör knappt en femtedel av börsens värde gör att dess vikt i portföljerna sannolikt är lägre än den annars skulle ha varit. Ändå tror majoriteten av institutionerna, bland annat 1:a till 4:e AP-fonden, på aktien och har den överviktad i sin portfölj.

Av de två förvärvsspecialisterna Securitas och Assa Abloy går rösterna till låsföretaget Assa Abloys favör. Åtta av elva har överviktat aktien mot bara fem för säkerhetsföretaget Securitas.

Astra Zeneca, Nokia och andra utländska bolag som är noterade på Stockholmsbörsen finns inte med i SIS ägarstatistik och är därför inte med i den här genomgången.

Så här ser institutionernas största bett ut 30 juni. Källa: SIS Ägarservice.

1:a AP-fonden Övervikt: Ericsson, Nordea, Electrolux Undervikt: Investor, Telia, Föreningssparbanken

2:a AP-fonden Övervikt: Assa Abloy, H&M, Ericsson Undervikt: Telia, Investor, Nordea

3:e AP-fonden Övervikt: Handelsbanken, SCA, Ericsson Undervikt: Telia, Volvo, Föreningssparbanken, Securitas

4:e AP-fonden Övervikt: Handelsbanken, Ericsson, SCA Undervikt: Investor, SEB, Nordea

Alecta Övervikt: Ericsson, Nordea, Assa Abloy Undervikt: Är överviktad i alla storbolagen.

AMF Pension Övervikt: SCA, Handelsbanken, Volvo Undervikt: Telia, Ericsson, Nordea

Nordea Övervikt: Handelsbanken, SCA, Skandia Undervikt: Investor, Föreningssparbanken, Telia

Robur Övervikt: Handelsbanken, Sandvik, Electrolux Undervikt: Investor, Ericsson och SEB

SEB Fonder Övervikt: SEB, Assa Abloy, H& M Undervikt: Handelsbanken, Ericsson och Telia

SHB Fonder Övervikt: Skandia, H&M, Electrolux, SCA Undervikt: Telia, Ericsson, Investor

Skandia Övervikt: Investor, Electrolux, Volvo Undervikt: Skandia, Nordea, Föreningssparbanken

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.