Fondernas favoritaktier

Färre aktier i cykliska verkstads- och skogsbolag och ökade innehav i banker och telebolag. Så har Sveriges fyra fondbjässar plus de fem högst rankade fonderna positionerat sig inför hösten. Det visar Ekonomi24s kartläggning av fondernas innehav vid halvårsskiftet.

Med hjälp av ägarstatistiken från SIS går det att kartlägga hur de fyra stora fondbolagen Robur, Nordea, SEB och Handelsbankens fondbolag positionerat sina svenska portföljer sig inför hösten. I tabellen till höger går det att läsa hur de agerat i de 16 största svenska bolagen; om det köpt på sig en helt nya aktie, ökat sitt innehav, är oförändrad, minskar eller helt sålt av.

I sammanställningen har även de fem svenska fonder som har högsta betyg i Morningstars aktuella ranking inkluderats. Kvintetten är Aktie-Ansvar, AMF Pension, Catella, Didner & Gerge samt HQ. Tack vare sin litenhet och mer självständiga placeringsprofil tar de större risker. De kan även leta sig längre ned i listorna efter köpvärda aktier och har även förmånen att kunna bojkotta storbolagen.

Så här tycker förvaltarna om…

…Hennes & Mauritz Förtroendet för Sveriges största bolag är fortfarande stort och ingen vågar exkludera aktien i sina portföljer. I fem av de nio portföljerna var klädföretaget största innehav. Under perioden köpte sex fonder på sig fler aktier och bara tre minskade sina positioner.

…Ericsson Aktien som nu är under 4 procent av det totala börsvärdet har en trogen skara investerare i fonderna. Alla äger aktien och en klar majoritet har köpt på sig mer under vårens ras. Två av dem har minskat sitt ägande.

…teleoperatörerna Teleoperatörerna hör till den bransch som utvecklats bäst den senaste tiden. Det är säkert de flesta av fonderna glada för eftersom de under våren legat och köpt på sig aktier i Telia och Europolitan. Några stora mängder äger de dock inte. Bara i Nordeas portfölj platsar en teleoperatör bland de tio största innehaven och det är Tele 2.

…bankerna Bankaktier har gått hem hos fonderna. I slaget om förvaltarnas gunst har Nordea och Föreningssparbanken dragit de längsta stråna under våren. Aktierna i Föreningssparbanken har lockat två av stjärnfonderna, Aktie-Ansvar och HQ att investera utan att tidigare ha ägt några aktier.

…cykliskt Att äga klassiskt cykliska aktier har varit en bra affär sedan kurserna återhämtade sig efter terrorattackerna förra hösten. Verkstadsaktierna hör till dem som gått bra tack vare kostnadsgnet och tro på en konjunkturvändning. Lite för bra enligt fonderna som i alla bolag utom SKF och Sandvik har legat på säljsidan under våren.

Atlas Copco, där uthyrningsverksamheten i USA har det kärvt och placerarna oroar sig för bolagets goodwillberg hör till de minst populära. AMF Pension har sålt alla sina aktier och ytterligare fem har minskat. Sålt av har de flesta även gjort i kursraketen Electrolux. I låsbolaget Assa Abloy har Didner & Gerge, Aktie-Ansvar och HQ helt gjort sig av med sina aktier.

SCA har slagit nya kursrekord under våren och har idag en framskjuten placering i de flesta fonder. Under perioden har dock majoriteten av fonderna tagit hem vinster i hygien- och wellpappföretaget.

…Investor och Skanska Fonderna tycks ha en mer positiv syn på Wallenbergarnas maktbolag Investor än placerarna i gemen. Investor-aktien har fallit och substansrabatten är fortfarande på höga nivåer. Men investmentbolaget är den enda storbolagsaktie där alla förvaltare som ägde aktien vid årsskiftet har ökat under våren. De tre fonder som inte ägde några aktier vid årsskiftet gjorde det inte heller vid halvårsskiftet.

Turbulensen i byggbolaget Skanska med VD-skifte och vinstvarningar det senaste året har fått fonderna har dra öronen åt sig. HQ har sålt av hela sitt innehav och ytterligare fem har minskat sina. Aktie-Ansvar och AMF Pension tycker dock att kursen fallit för långt och passat på att köpa.

…småbolagen Bland de mindre aktierna tillhör metallpulverkoncernen Höganäs de populärare. Nyintroducerade skånska kökskoncernen Ballingslöv blev en favorit hos Catella och AMF Pension som köpt på sig stora poster. På fastighetssidan är Drott ohotad etta. Byggbolaget JM är det också många som gillar.

Fakta: Fem största – avser fondbolagets fem tyngsta innehav enligt SIS Ägarservice. Fem småbolag – fondbolagens innehav av aktier som inte är bland de 20 största på börsen.

Aktie-Ansvar Fem största: Handelsbanken, Sandvik, Nordea, HM, SKF. Fem småbolag: Trelleborg, Peab, Seco Tools, Castellum, SSAB.

AMF Pension Fem största: Handelsbanken, Skanska, Nordea, Industrivärden, Ballingslöv. Fem småbolag: Ballingslöv, SSAB, Saab, Sapa, Observer.

Didner & Gerge Fem största: H&M, Höganäs, OM, SKF, Scania. Fem småbolag: Höganäs, OM, Drott, Clas Ohlson, Hexagon.

Catella Fem största: HM, Handelsbanken, Ballingslöv, Boliden, Ericsson. Fem småbolag: Ballingslöv, Boliden, Kinnevik, IBS, Höganäs.

HQ Fem största: SCA, Handelsbanken, Drott, SKF, JM. Fem småbolag: Drott, JM, Ratos, Höganäs, Lindex.

Robur Fem största: H&M, Handelsbanken, Nordea, Ericsson, Atlas Copco. Fem småbolag: SSAB, Gambro, Seco Tools, Holmen, Drott.

Nordea Fem största: Handelsbanken, H&M, Nordea, Ericsson, SCA. Fem småbolag: Eniro, Cardo, Drott, Munters, SSAB.

SEB Fem största: H&M, Nordea, SCA, SEB, Ericsson. Fem småbolag: JM, SSAB, MTG, Perbio, Ratos.

Handelsbanken Fem största: H&M, Nordea, Handelsbanken, SCA, Ericsson. Fem småbolag: Kinnevik, JM, SSAB, Gambro, Capio.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.