Laddar

Fonder: En miljon till en 18-åring?

Allt fler sparar i fonder till sina barn. Men vill deverkligen anförtro en 18-åring en miljon kronor?

Var fjärde förälder i åldern 30 till 49 år fondsparar åt sinabarn. Det visar en Sifo-undersökning bekostad av FondbolagensFörening. En förälder som läste detta i morgontidningen och fickdåligt samvete ringde Affärsvärlden och frågade Vilken fondskall jag välja för mina barns sparande? Svaret är att man förstmåste svara på flera andra frågor:

Behöver man spara till sina barn?

Troligen är det till större glädje för barn att få ettsparkapital som de kan använda när de blir äldre, än att få ensamling silverbestick eller ännu fler plastleksaker. Mensamtidigt kanske en familj som just nu lever på deltidslöner ochtyngs av låneräntor har större glädje av att göra något roligteller köpa något nödvändigt idag.

Bör man spara i barnens namn?

Släktingar som ger barnet pengar vill nog att sparandet skallske i barnets namn. Dessutom vill många föräldrar utnyttjamöjligheten att skänka 10.000 kronor per år utan gåvoskatt (från1 juli 1997 är gåvor på högst 10.000 fullbordade urgåvoskattesynpunkt när pengarna sätts in på barnets konto). Fastom några släktingar var för sig utnyttjar möjligheten att ge10.000 kronor per år så är det inte osannolikt att barnet fårtillgång till ett sparkapital på uppåt en miljon kronor på 18–årsdagen. Är 18 år verkligen den bästa åldern att plötsligt fåtillgång till en stor summa pengar? Risken är förstås stor attpengarna då spenderas på resor, festglada vänner eller ensportbil som blir en mardröm att försäkra.

Föräldrar och släktingar hade kanske snarare tänkt sig attpengarna skulle gå till utbildning eller en egen bostad. Förmånga föräldrar, särskilt i Stockholm, är kanske enda sättet attfå husfrid när barnen tagit studenten att köpa dem enbostadsrätt.Det talar för att föräldrarna antingen sparar destora beloppen själva eller att de släktingar som skänkerpengarna bestämmer villkor för vad pengarna får användas till iett gåvobrev. Till exempel kan man bestämma att en betroddsläkting eller god vän till familjen utses till särskildförvaltare och får uppdraget att fram till 30 års ålder endastgodkänna att pengarna används till studier eller bostad.

Bör man spara i fonder?

Ja, åtminstone när det gäller belopp under 100.000 kronor så ärfondsparande överlägset allt annat. Servicenivån är hög ocheftersom kostnaderna tas ut i procent är de små så längesparkapitalet är litet.

Om sparkapitalet är över 100.000 kronor ger det lägre kostnaderatt öppna ett VP-konto och köpa egna aktier och obligationertill barnet. Men det kräver att föräldrarna eller den särskildeförvaltaren har både tid och kunskap att sköta förvaltningen.Och för att kunna sprida placeringarna utomlands är fonderfortfarande överlägsna.

Vilken typ av fond skall man välja?

Ofta sägs det att ju längre spartiden är, ju högre risk är detrimligt att ta. Ett litet barn som inte behöver pengarna förränkanske om 20 år skulle med detta resonemang tjäna på enhögriskplacering, kanske alla pengarna i en Asienfond. Menfrågan är om det är stor spridning i det möjliga utfallet somgivarna eftersträvar. Risk innebär nämligen ett större avståndmellan bästa och sämsta tänkbara utfall, men baksidan avmöjligheten till riktigt bra resultat är att resultatet igenomsnittet blir sämre än med en lågriskplacering. Nej, i deflesta fall är det troligt att de som givit pengarna vill varanågorlunda säkra på att pengarna får en hygglig avkastning, menmed minimal risk att sparandet minskar i värde. På 20 års sikttalar det fortfarande för aktier, eftersom de över en längretidsperiod kan förväntas ge högre avkastning än obligationer.Men pengarna bör placeras i en global fond som minskarrisktagandet genom att sprida pengarna över hela världen. Riskenatt en djup lågkonjunktur slår hårt mot barnets sparkapitalminskar ytterligare om man väljer en blandfond som placerar endel av pengarna i obligationer.

Vilken fondförvaltare?

Om man antar att föräldrarna tänkt sig att låta pengarna ståkvar i samma fond i 20 år (vilket är det bästa urskattesynpunkt) så kan man konstatera att det faktiskt äromöjligt att förutsäga vilket fondföretag som kommer att ge denbästa förvaltningen under en så lång tidsperiod. Därmed återståratt hålla ned kostnaderna.

Lägst förvaltningsavgifter idag har Erik Penser AktieindexfondSverige och Danielsson Skapa Sverige Index 30, som bara kostar 0,5 respektive 0,4 procent per år. Men de köper bara aktier isvenska storbolag.

Vill man placera utomlands med låga kostnader är Folksam idagdet bästa alternativet, de tar bara 0,7 procent per år för sinaaktiefonder. Deras blandfond, som sänker risknivån genom attplacera en tredjedel i obligationer, heter FolksamFörvaltningsfond.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.