FONDER: Bättre med emerging markets
Förra veckans artikel Östeuropa en bubbla gav reaktioner frånläsarna. Vad skall jag köpa då? Affärsvärlden anser att eninvestering i en bred fond (med både Östeuropa, Asien,Latinamerika och Afrika) är ett bättre alternativ än att placerai en fond som enbart investerar i Östeuropa. Givet attförvaltaren är skicklig så bör det ge ett bättre resultat omvalet mellan världsdelar görs professionellt än om den svenskefondspararen försöker hitta rätt tidpunkt att köpa och sälja.Aktiebörserna i USA, Västeuropa och Japan står för 90 procent avvärldens samlade börsvärde. Men ser man till jordens yta ochbefolkning så är det bara en liten del som täcks in av de 19traditionella i-ländernas börser.
Flera andra argument finns också för att investera utanför detraditionella börserna. De nya aktiemarknader som har vuxit frami resten av världen de senaste tio åren, som på engelskatillsammans brukar kallas emerging markets, ger för det förstahögre tillväxt om/när dessa länder växer ikapp i-länderna,vilket troligen gynnar aktieägarna. För det andra bör det gefler bra investeringsmöjligheter och större kapitalbehov, sombör ge högre snittavkastning för den som sprider riskerna mellanmånga länder. Slutligen är det låg samvariation med övrigainvesteringar för den som bara investerar en del av sina pengari emerging markets. Därmed tar investeraren lägre sammanlagdrisk.De senaste tio åren har dock emerging markets varit enbesvikelse. IFC:s index har utvecklats sämre än både USA- ochStockholmsbörsen. Egentligen är det bara 1993 som investerarnaverkligen fick utdelning från emerging markets.
Men så kom baksmällan, när bubblan sprack. De många svenskar somköpte emerging markets i slutet av 1993 eller början av 1994ligger i de flesta fall fortfarande på minus. De långsiktigaargumenten ovan finns dock kvar. Fast vilket fondföretag vågarman anförtro sina pengar? Ja, tyvärr är det inte så lätt för ensvensk att få bra förvaltning.
S-E-Banken Skandifond Emerging Markets är den enda storaemerging markets-fond som förvaltas av ett svenskt fondföretag.Det förvaltade kapitalet har sedan mitten på 1993 legat kring enhalv miljard kronor. Resultatet har varit en besvikelse.Andelskursen har tappat 29 procent jämfört med Barings indexsedan januari 1994.
Det svenska fondföretag som är störst på utländska aktier, S-E–Banken Fonder, verkar alltså inte ha tillräckligt med resurserför att klara en godkänd förvaltning på så många svåranalyserademarknader. Därmed återstår att vända sig till de stora utländskafondföretagen.
Den fond som har lyckats bäst av de emerging markets-fonder sommarknadsförs i Sverige är Templeton. Visserligen har den barahållit jämna steg med index (se diagram), men den har varitöverlägsen alla konkurrenter de senaste två åren (seFondindikatorn, s. 14).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.