Fonder äger 38% av svenska börsen

Statistik från Modular Finance visar att fonder äger i snitt en tiondel av börsbolagen i Sverige och sitter i många valberedningar.
Fonder äger 38% av svenska börsen - fredriknordstrom-fondbolagens-forening-900
Fredrik Nordström, VD för Fondbolagens Förening. Foto: Karl Gabor

38% av det svenska börsvärdet ägs av fonder vilket gör dem till den vanligaste ägaren på Stockholmsbörsen. Att genomsnittssiffran är såpass mycket lägre än den totala ägarandelen beror på att fonderna har investerat mer i större börsbolag. Pensions- och försäkringsbolag, riskkapitalbolag och privatpersoner äger 9% vardera av börsvärdet. Det skriver Fondbolagens Förening i ett pressmeddelande.

När man delar upp fondernas ägande på utländska fonder jämfört med svenska fonder äger de utländska fonderna 27% och svenska fonder 11% av det samlade börsvärdet.

Svenska fondbolagen har cirka 285 representanter i valberedningar. Motsvarande siffra för utländska fondbolag är 65 representanter. 41 av de utländska representanterna kommer från nordiska fondbolag. I bolag med ett börsvärde på mellan 7,5 – 10 miljarder kronor är 4 av 10 i valberedningsrepresentanter från fondbolag.

“Fondbolagen är stora ägare på börsen och de arbetar också aktivt med ägarutövning och påverkansarbete i de bolag de har investerat i. Det arbetet har intensifierats under de senaste åren med ett ökat påverkansarbete för att få börsbolagen att beakta viktiga hållbarhetsfrågor. Vi ser i statistiken att inte minst de svenska fondbolagen har ett stort engagemang i börsbolagens valberedningar”, säger Fredrik Nordström, VD på Fondbolagens förening.

“Fondbolagens förenings medlemmar följer branschens gemensamma riktlinjer för aktieägarengagemang. Där står bland annat att fondbolagen ska ha en ägarpolicy där principer för arbete med miljö, socialt ansvarstagande och ägarstyrning framgår.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.