Förvaltaren: Guldkornen skapar väldigt stort mervärde

"Varje dag som är en sämre dag mot världsindex är ett irritationsmoment", säger CB Fonders förvaltare Alexander Jansson till Affärsvärlden. I en stor intervju berättar han om:
✔ Varför growth traps är farligare än value traps
✔ Guldkornen i portföljen
✔ "Vi sitter i samma båt som investerarna"
Förvaltaren: Guldkornen skapar väldigt stort mervärde - Modern green city
Alexander Jansson, VD och förvaltare på CB Fonder. Foto: Schneider Electric

CB Fonders kontor är det högt i tak och konst oavsett vart man tittar. Men det är inte förvaltarteamets förtjänst.

“Om vi hade varit ansvariga hade väggarna nog varit helt vita. Vi fokuserar på bolagen”, skojar CB Fonders VD och förvaltare Alexander Jansson när han tar emot i lokalerna på Strandvägen.

3 beslutsfattare = 3 beslutsvägar

CB Fonder består av tre delägare tillika förvaltare: huvudägare Carl Bernadotte som grundade bolaget på 90-talet, Marcus Grimfors som började 2008 och Alexander Jansson anslöt 2009.

“Vi har förvaltat tillsammans i över ett decennium och hela tiden på samma sätt. Inga majoritetsbeslut, alla tre måste vara överens. Så vår trackrecord är alltid vi tre i samma konstellation”, säger Alexander Jansson.

CB Save Earth Fund RC

Förvaltare: Alexander Jansson,
Carl Bernadotte och Marcus Grimfors
Förvaltat kapital: 2,6 mdr kr
Total avgift: 1,62%
Utveckling i år: 20%
Utveckling 1 år: 24%
Utveckling 3 år: 15%

“Vi sitter i samma båt som våra investerare, vi har alla instrument att göra ett bra jobb och är självklart också då investerade i fonderna. Pilotskolan”.

Alexander Jansson framhåller att det är viktigt att teamet är litet.

“Vi har tre personer, det betyder tre beslutsvägar. Redan på nio personer så är man uppe i 36 beslutsvägar. Det blir en kvadratisk ökning. Vi tror det är viktigt att kunna vara flexibla och kunna rätta till fel så fort det är möjligt. Du kommer ha fel och då är det viktigt att kunna agera snabbt”.

DÄRFÖR GÅR VI SÄMRE

Fonden har gått 60% sämre än jämförelseindexet MSCI World Net senaste tio åren. Hittills i år är fonden upp 20%.

“Varje dag som är en sämre dag mot världsindex är ett irritationsmoment. Vi vill ju hela tiden slå vårt jämförelseindex. Ingen snack om den saken”, säger Alexander Jansson men poängterar att när Magnificent 7-bolagen står bakom stora delar av uppgången är det svårt när fonden bara har andra innehav.

“Men det ska fortfarande vara på grund av det som vi ska kunna slå världsindex, det ska inte vara en bortförklaring. De senaste 2 åren har varit väldigt besvärliga då amerikanska aktiemarknaden är den mest koncentrerade på över 20 år.”

De två fonderna CB Save Earth Fund och CB European Quality Fund har 24 bolag i vardera portfölj.

“Vi har bland de mest koncentrerade portföljerna du kan hitta. Inte bara för sakens skull. Det går att belägga tydligt i empiri och teori att ett fåtal bolag skapar allt mervärde över tid. Inte samma bolag alltid tyvärr, men ett fåtal bolag. Cirka 4% av alla aktier är värdeskapande, resten är brus eller något negativt. Med de här 24 innehaven som vi för tillfället har i respektive fond så ska det vara alldeles tillräckligt för att hitta guldkornen som skapar väldigt stort mervärde. Redan vid de här talen så bör du få tillräcklig diversifiering i portföljen för att den inte ska röra sig för mycket. Det kan man se i våra risktal också.”

Och risken mätt som beta mot MSCI World är 0,69 på 10 år, enligt Alexander Jansson.

Teslas VD Elon Musk. Foto: Alessandra Tarantino / AP

“Vi ska hitta bolagen som skapar ett mervärde mot världsindex. Där påpekar du helt korrekt att det har vi ju inte lyckats med på tio år”.

Enligt Alexander Jansson har det till viss del att göra med att Magnificent 7 stod för ungefär 95% av avkastningen i världsindex 2023 och en mycket stor del även hittills i år. Samt det faktum att bolagen, undantaget Tesla, inte ingår i CB Fonders investeringsunivers. Save Earth Fund har fokus på bolag som “löser globala miljöproblem genom innovation och ny teknik” medan CB European Quality Fund ska investera i Europas främsta kvalitetsbolag.

Även innan den extrema uppgången för Magnificent 7 så ligger ni ganska likt ert jämförelseindex? Ni har ju inte dominerat om man ska vara krass?

“Där får man snarare se hur vi klarat oss mot konkurrenter. Om man jämför fonden mot konkurrenter och vårt univers så har vi presterat mycket bättre relativt dem, än vad vi har presterat mot världsindex.”

Fonden jämför sig med andra globalfonder och på fem år håller Alexander Jansson med om att det varit svårt.

Alexander Jansson berättar om innehaven i fonden. Foto: Nike Mekibes

“Men relativt andra miljöfonder ligger vi i toppen med en avkastning på +79% på fem år. Här är det många som har andra möjligheter i och med att de har bredare investeringsunivers. Och där har vi ändå hamnat i mitten på risk och på avkastning, även riskjusterat. På tio år så ser det rätt okej ut. Näst lägst risk och en konkurrenskraftig avkastning. Så där kommer vi ut rätt skapligt.”

Alexander Jansson erkänner att teamet i omgångar funderar över att plocka in ett Mag7-bolag: Tesla.

“Vi har diskuterat Tesla och vi har valt att inte göra någonting ett par gånger. Det kan absolut hända att den kommer in, det finns ingen aversion.”

Ser du att det finns någon aktie som du inte vågar äga för att risken är för stor?

“Tesla är väl det bästa exemplet på när en aktie varit svår att förstå sig på. Det är otroligt lätt att hamna fel. Bara i år hade man väl haft rusningar på 150% och nedgångar på 40%. Och med vår riskprofil är det en aktie som inte riktigt har passat in. I och med att vi har så få bolag har varje bolag hyggligt stor inverkan.”

Dragit ner exponeringen mot förnybar energi

Fondens fokus är megatrenderna miljöteknik, vattenhantering och förnybar energi, men under första kvartalet i år drog fonden ner exponeringen mot förnybar energi till noll. Det har alltid har varit mindre än 10% av fonden.

“Sektorn överlag har lite av ”lotto-karaktär”, något enstaka år går det väldigt bra men för det mesta går det dåligt. Branschen växer snabbt, men bolagen har väldigt svårt att tjäna pengar. Så det är strukturella problem. Kina är också väldigt dominerande i branschen, och vi investerar inte i Kina”, säger Alexander Jansson.

Det fonden gjorde var att sälja återstoden av de aktier man ägde i värmepumpbolaget Nibe.

Gerteric Lindquist, VD på Nibe.
I början av året valde CB Fonder att sälja av sina återstående aktier i värmepumpbolaget Nibe. På bilden bolagets VD Gerteric Lindquist. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

“Det har varit en sån extrem framgångssaga. Marknaden och konkurrenssituationen har förändrats. Nibe kommer kanske inte kunna komma tillbaka till de marginaler de haft. Dessutom kan det vara svårt för tillväxtbolag som hamnar i de här situationerna att komma tillbaka till gammal god form. Nibe kan absolut fortsätta vara ett bra bolag, jag pratar om aktien: Aktien kan ha svårt att komma tillbaka”

Nibe är ett bolag som varit med i Save Earth Fund start och Alexander Jansson är framförallt nöjd med att de inte började köpa dippen 2022.

“Jag minns diskussionen. 2022 började dramatiskt för Nibe, aktien var ner nästan 50% på 2 månader för att sen gå upp igen. Vi rörde inte aktien. Efter uppgången började den gå ner på nytt och det var the final countdown så att säga. Man behöver vara försiktig med den här typen av bolag som börjar visa lite toppformationer. Där luften börjar bli tunn på något sätt.”

Därför är tillväxtfällor farligare än värdefällor

Ångteknikbolaget Spirax Sarco har fondförvaltarna också valt att plocka bort ur fonden efter att ha ägt länge. Precis som i Nibes fall förändrades situationen.

“Spriax Sarco är ett bra exempel på en growth trap och det är farligare än en value trap“, säger Alexander Jansson och förklarar:

“I en value trap är förväntningarna redan låga och värderingen likaså, även om låga förväntningar kan bli ännu lägre. Men i en growth trap då du har jättehöga förväntningar, jättehög värdering och allt det ska komma ner. Det leder till att du får dubbla smällar.”

“Det är vad både Nibe och Spirax hamnat i. Growth traps är ofta väldigt besvärliga, farliga och kan pågå länge. Det var ett kvalitetsbolag men vår förväntansbild har helt förändrats.”

I en tillväxtfälla förlorar du mer än i en värdefälla.

“Spirax och Nibe är bra exempel på väldigt lyckade investeringar som vi hade under lång tid och som vi också var hyggligt snabba med att ta oss ur när läget blev ett annat”.

Största innehav

Schneider Electric 5,9%
Republic Services 5,6%
ABB 5,6%
Waste Management 5,3%
Badger Meter 5,2%
WSP Global 5,2%
Watts Water 5%
Tetra Tech 4,5%
Roper 4,4%
Alfa Laval 4,4%

Favoriten i portföljen

Vidare till ett av fondens stora fokus idag: vattenhantering.

“Vattenläckor hittas ofta först när det är ett stort hål i marken”, säger Alexander Jansson och visar med händerna.

Här finns det potential.

“Du behöver ha koll på dina flöden, se var det uppstår läckor och snabbt kunna hitta dem. Vatten och vätska tar sig igenom minsta lilla hål. Och väldigt mycket vatten läcker i dag, så det här ju varit en marknad som har växt väldigt bra.”

Här finns det något av en oligopol-situation med tre aktörer som alla finns i portföljen. Badger meter är det minsta bolaget av de tre, men största favoriten. Det är fondens femte största innehav.

“Badger meter är det enda bolaget som är helt pure play på det här. Roper är mer av ett konglomerat. Och Xylem är absolut stora i vattensektorn, deras främsta grej är vattenpumpar. Och sen har de via ett förvärv tagit sig in på den här marknaden också.”

Väljer bort svenska teknikkonsulterna

Även miljöteknik är ett viktigt inslag i portföljen. Alexander Jansson återkommer till megatrenderna som bolagen gynnas av, i det här fallet AI.

Både halvledare och datacenter är beroende av stora mängder rent vatten samt vattenkylning.

Här föredrar Alexander Jansson amerikanska Tetra Tech framför de svenska teknikkonsulterna.

Afry och Sweco har varit bra aktier, men vi föredrar både Tetra Tech och WSP Global“.

Det då Tetra Tech enligt Alexander Jansson är en ledande och global leverantör av både konsult- och ingengörstjänster som fokuserar på vatten, miljö, hållbar infrastruktur och förnybar energi.

Även i Schneider ser förvaltaren fin exponering mot stora megatrender: infrastruktur, byggnader och industri.

“Tittar man på deras tillväxt i områdena så är den i samtliga fall bra till riktigt bra. Så det är väldigt tydliga strukturella trender som driver det här.”

Bolagets exponering mot datacenter lyfter Alexander Jansson fram som särskilt attraktivt.

“Schneider är ett riktigt superbolag. Det tickar väldigt många boxar och är exponerat mot rätt trender över nästan hela linjen”.

“vi ser det som brus”

Bolaget som varit sämsta bidragsgivare i portföljen senaste tre månaderna är Waste management. På tre månader är den upp 7,5%.

“Senaste rapporten var bra. Kortsiktiga rörelser sker, vi ser det som brus och det är inget som vi reagerar på”, säger Alexander Jansson.

Waste management har tillsammans med Republic services ungefär halva återvinningsmarknaden i Nordamerika.

“Vi tittar efter stora marknadspositioner. Bolagen har ungefär 30% marginal. De har bäst avkastning på eget kapital, 13% för Waste management och 10% för Republic services. Och sen har du utdelningshistorik, 20 år med höjda utdelningar”.

Alexander Jansson tycker inte det är viktigt att utdelningen är hög, utan betonar faktumet att den är stabil och höjs konstant.

“De har god kontroll på verksamheten och de vet vad de gör. Det är några kvalitetsmått som vi tittar på”.

Läs mer: Alcur-förvaltaren som slår index: ”Vill sälja mer än två gubbar och en schäfer”

Läs mer: Förvaltaren täljer guld på försvarsboomen: ”Starkt tema i minst 10-15 år”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase