Fondbolag attackerar bankfusionen
Konkurrensmyndigheterna i Stockholm och Bryssel utreder just nu den föreslagna fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken. Nu ger sig företrädare för sex fondbolag – Aragon, Catella, Carnegie, HQ.SE, Lannebo och Öhmans – in i debatten och kräver att regeringen ändrar skattelagstiftningen för fonder.
I en debattartikel i Dagens Industri pekar de i dag på att både SEB och Föreningssparbanken förvaltar mer än hälften av svenskarnas fondkapital. I dag måste den som byter fond från ett bolag till ett annat betala skatt på vinsten och detta har gjort att rörligheten mellan fondbolagen inte är så stor.
Fondbolagen ställer sig frågan vad det hjälper för ett litet fondbolag att ha fonder med utmärkt avkastning, konkurrenskraftiga avgifter när skatten framstår som en så stor avbränning för enskilda fondsparare att de avstår från att flytta sitt gamla fondsparande till andra aktörer.
”Att byta bank är inte dyrt, men att byta fond kostar 30 procent av vinsten och det innebär ett effektivt motstånd till att byta till fonder hos andra fondbolag. Det bidrar negativt till konkurrensen”, säger Göran Espelund, VD på Lannebo fonder.
Han pekar på att fondsparande är en mycket bred företeelse i det svenska samhället och påverkar stora grupper människor.
”När börsen går ner är det många som har velat växla från aktie- till räntefonder som är tryggare i en nedåtgående börs. Trots detta tycker många det är svårt att växla fonder på grund av att de blir tvungna att betala skatt på vinsten”, säger han.
På Fondbolagens förening har man samma inställning. Enligt VD Pia Nilsson är det många svenskar som i dag väljer att inte byta fonder på grund av reavinstbeskattningen, samtidigt som hon pekar på att många är nöjda med sin förvaltare och därför väljer att vara kvar. I princip alla av Fondbolagens medlemmar är av inställningen att dagens skattesystem för fonder bör ses över så att rörligheten mellan de olika bolagen ökar eftersom inlåsningseffekten är en hämmande faktor för rörligheten. Vad gäller reavinstskatten anser hon att den borde ligga på mellan 10 och 15 procent, i stället för dagens 30 procent.
Göran Espelund anser att det inte är nödvändigt att sänka reavinstskatten, men han anser att det ska vara skattefritt att byta mellan fondbolagens fonder. Först när en person säljer sina fonder för att ta ut pengarna till konsumtion så skulle vinsten beskattas.
”Detta skulle inte leda till något inkomstbortfall för staten och samtidigt göra det lättare för personer att byta mellan olika fonder.
Konkurrensverket vill inte uttala sig fusionsplanerna mellan SEB och Föreningssparbanken. Jacob Henriksson, sakkunnig på Konkurrensverket, säger dock att Konkurrensverket generellt ställer sig positiv till en sådan lösning där det inte utgår någon reavinst vid byte av fonder mellan fondbolagen, utan först vid konsumtion.
”Värdet av att förbättra rörligheten på fondsidan överväger nackdelarna, exempelvis att det i sådana fall skulle finnas olika skattelagstiftning mellan aktier och fonder”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.