Folksam överväger sälja NCC
Folksam fonder har nyligen antagit en striktare etikpolicy för sina investeringar som bland innebär att man annat ska ta hänsyn till bolagens påverkan på miljön och uppfyllande av de mänskliga rättigheterna.
Även om NCCs agerande inte har med varken miljö eller mänskliga rättigheter att göra så menar Håkan Johansson att det finns en direkt koppling mellan den etiska hållningen och NCCs inblandning i kartellhärvan.
”NCC har begått ett solklart fall av lagbrott. Det är självklart att vi ifrågasätter den placeringen”, säger han.
För närvarande följer Folksam fonder kartellaffären på nära håll och samlar in all tillgänglig information om både NCC, men också om hela branschen. Därefter kommer ledningen för Folksam fonder att besluta hur de ska göra med sitt aktieinnehav som motsvarar 0,2 procent av kapitalet i NCC.
Redan nu flaggar dock Håkan Johansson för att Folksam fonder inte alls är främmande för att sälja sitt innehav.
”Uppför sig ett bolag oetiskt kan det innebära att vi säljer vårt innehav. I det här fallet är det inte lätt att ha kvar aktierna, men vi har också ett ansvar mot andelsägarna. Ska vi sälja aktierna så måste vi göra det i rätt tid så att vi inte gör en dålig affär”, säger han.
Tidigare har NCC fått hård kritik av bolagets tredje största ägare Robur som kallat agerandet för “oacceptabelt” och som begärt in mer information från ledningen.
Kartellhärvan har också satt ordentlig press på NCCs aktiekurs som fallit med cirka 10 procent sedan erkännandet förra veckan.
”Det finns en samsyn på marknaden att det som inträffat är negativt för bolaget. Detta är kanske bara början på något större, dels kan bolaget få betala kartellböter, men också ersättningar till de bolag som fått betala för mycket pengar. Utöver det tillkommer ett allmänt dåligt nyhetsflöde om bolaget så jag räknar med att dessa faktorer kan påverka aktien i negativ riktning”, säger en fatighetsanalytiker.
Tidigare har det framförts kritik mot byggjätten Skanska, som Konkurrensverket också misstänker för inblandning i kartellen, för att bolaget endast gjort en intern utredning om kartellmisstankarna, i stället för att en extern, oberoende granskning.
Folksam fonder är också ägare i Skanska och Håkan Johansson anser att det hade varit bättre om Skanska från början hade tillsatt en extern utredning.
”Det är mer smakligt att bjuda in externa parter, det är mer trovärdigt. Gör man en intern utredning så kan det alltid resas tvivel”, säger han.
Bo Holmberg, facklig representant för Ledarna på Skanska, är dock övertygad över att den utredning som Skanska gjort är fullgod. ”Jag är övertygad om att utredningen gått på djupet och att bolaget inte försöker dölja något”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.