FMV beställer nya Stridsfordon 90 av BAE Systems

FMV har tecknat kontrakt med BAE Systems Hägglunds avseende beställning av nya Stridsfordon 90.
FMV beställer nya Stridsfordon 90 av BAE Systems - CV90
CV90. Foto: BAE Systems Hägglunds

Avtalet omfattar dels ersättningsanskaffning till den svenska försvarsmakten för de stridsfordon som Sverige skänkt till Ukraina och dels en beställning av stridsfordon direkt till Ukrainas försvarsmakt. Därtill finns en större option med möjlighet för fler länder att beställa samma variant. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

I oktober förra året tecknade FMV ett första kontrakt på förprojektering av stridsfordon med BAE Systems Hägglunds. Därmed har förberedelser gjorts för att nu snabbt få igång produktionen. Dagens kontrakt innebär också att produktionskapaciteten vid Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik ökar.

Versionen som nu beställs är CV9035 MkIIIC med en 35 millimeter Bushmaster automatkanon. Det skiljer sig från Försvarsmaktens nuvarande CV90 som har en 40 mm automatkanon från Bofors.

Antal stridsfordon som ingår i beställningen liksom ordervärde kommuniceras inte.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF