Flyttlassen går från storstäderna
Bostadsbristen i storstäderna tvingar folk att välja nya bostadsorter. Alltfler har börjat söka sig allt längre bort från storstäderna men ändå inom pendlingsavstånd. Bättre järnvägar och vägar har möjliggjort arbetsresor på längre avstånd än tidigare.
Dels är det gamla industriorter, med vikande befolkning, som lyckats vända utvecklingen och fått en ökad inflyttning, dels lockar kommuner vid havet. Listan över kommuner med den snabbast växande befolkningen toppas i år av fyra skärgårdskommuner, tre i Stockholmsregionen (Värmdö, Vaxholm, Österåker) och en i Göteborgsregionen (Stenungsund).
I Mälardalsområdet och södra Södermanland hade Enköping, Eskilstuna, Oxelösund, Strängnäs, Trosa och Västerås en snabbare befolkningstillväxt, procentuellt sett, än Stockholms stad under 2001, enligt SCB:s statistik. Stora industriorter som Eskilstuna och Västerås har satsat mycket på att skapa attraktiva centralt belägna boendemiljöer på platser där det tidigare fanns fabriker. Det har lockat många att flytta dit.
De rika krymper
Samtidigt har Sveriges tre rikaste kommuner, mätt i skattkraft, haft en oförändrad eller svagt krympande befolkning de senaste åren, alltså Danderyd, Lidingö och Täby. En förklaring kan vara det statliga skatte- och kostnadsutjämningssystemet som gör nyproduktion av bostäder direkt ogynnsam för kommunalekonomin. Befolkningstillväxten runt Stockholm sker i stället på platser som Vallentuna där det är billigare att bygga, och i söderförort, exempelvis Huddinge, Botkyrka och Haninge.
På västkusten är det inte bara Stenungsund som växer snabbare än Göteborg. Det gör också Mölndal, Kungsbacka, Kungälv och Strömstad. Varberg är nästan i nivå med Göteborg. Stenungsunds kommun har satsat mycket på bostadsproduktion, kanske alltför mycket. Kommunen är landets mest skuldtyngda. Hoppet står till att ökad inflyttning ska få kommunen i bättre ekonomisk balans.
I Skåne är befolkningstillväxten högst i Staffanstorp följt av Landskrona, Kävlinge och Burlöv. Storstaden Malmö hade en något högre befolkningstillväxt än både Stockholm och Göteborg i fjol. Bland rikets tio största städer var det bara Västerås som växte lika snabbt.
Magert på landet
Utanför de tre storstäderna och deras omland är det inte mycket till befolkningstillväxt någonstans, med undantag för Jönköping, Örebro och Linköping/Norrköping. Gotland har dock lyckats bryta en nedåtgående trend som varat i sju år. Om det är tillfälligt återstår att se. Ökningen var blygsam, drygt 100 personer. För skogslänen, alltså Norrland, Värmland och Dalarna fortsätter minskningen.
Storstädernas problem med bostadsbrist och trafikstockningar är svårlösta. Det finns ingen politisk enighet om vare sig orsak eller lämpliga åtgärder. Alla kan se att det byggts mycket lite under senare år och att trafiken inte fungerar. Det hävdas att det hämmar landets ekonomiska tillväxt. Om detta vet vi dock lite.
All regional utveckling är en dragkamp mellan de positiva krafter som följer av ökad täthet (kontakter, kunskapsspridning) och de negativa krafter som uppstår (trängsel, knapphetsprissättning). Människor anpassar sig. Därför lockar nu ombyggda industriorter och attraktiva skärgårdsmiljöer mer än storstäderna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.