Martin Flodén
Flodén: Goda möjligheter göra finanspolitiken mer expansiv
Finanspolitiken kommer därför att få en större roll i stabiliseringspolitiken om konjunkturen försvagas ytterligare framöver.
“Riksbankens penningpolitik är redan expansiv och bidrar till att hålla efterfrågan uppe i svensk ekonomi. Men möjligheterna att göra penningpolitiken ännu mer expansiv är enligt mig begränsade. Det finns däremot goda möjligheter att göra finanspolitiken mer expansiv. Jag tror därför att finanspolitiken kommer att få en större roll i stabiliseringspolitiken om konjunkturen försvagas ytterligare de kommande åren”, sade han.
Han talade även om den internationella debatten kring hur man kan göra finanspolitiken mer expansiv med andra medel, som helikopterpengar, “Modern Monetary Theory” (MMT) och köp av specifika tillgångar, vilka vanligen faller på finanspolitiken.
Martin Flodén menade att det i vissa specifika fall kan vara lämpligt att centralbanken på detta sätt träder in på finanspolitikens område, till exempel om det uppstår en akut brist på likviditet eller om marknaden börjar prisa in en högre kreditrisk i statsobligationer än centralbankspengar.
“Men vi är inte nära någon av dessa situationer i Sverige i dag. De offentliga finanserna är i gott skick. Statsskulden är låg. Finanspolitiken sköts då bäst av regeringen, inte av Riksbanken”, sade han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.