Kungens grannkåk till salu – kan bli årets överlägset dyraste bostad

Vill du bli granne med kungen? Just nu ligger en jättefastighet med eget Tiktok- och Instagram-konto ute till försäljning för 105 Mkr. Bland annat "kända familjer från finanstoppen" och en ambassad har varit på visningar av huset som ritats av arkitekten bakom Gustavianska operahuset, säger mäklaren Henrik Flinta till Affärsvärlden.
Kungens grannkåk till salu – kan bli årets överlägset dyraste bostad - Skärmbild 2024-09-10 102200
Loviselund herrgård på Drottningholm har ett utropspris på 105 mkr. Foto: Skeppsholmen Sothebys.

För den som vill bli granne med kungen står dörren öppen, för 105 mkr. Ett stenkast från Drottningholms slott ligger Loviselund herrgård ute till salu.

Med mark om nästan 16 000 kvadratmeter finns där en rik historia, men än har ingen köpare nappat.

Det här finns på lyxgården

En krattad grusgång leder fram till herrgårdens huvudbyggnad. Det är ett gult hus från sent 1700-tal med 594 kvadratmeter utspridda på fyra våningar med utsikt över Mälaren och Blackeberg. Där finns två badrum, tre gästtoaletter och nio rum. Flera med kakelugnar, och tak med målningar och stuckaturer.

Huset är ritat av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz, känd för flertalet kungliga projekt. Kanske mest för att ha ritat Kina slott i Drottningholms slottspark och Gustavianska operahuset, som senare revs för att ge plats åt Kungliga Operan.

Ett av vardagsrummen i huvudbyggnaden. Foto: Sothebys.

Bredvid det gula huset finns ett “stall” på 418 kvadratmeter. Egentligen är det ett bostadshus byggt vid millennieskiftet som formgavs likt ett stall, med totalt sex rum. I anslutning till huset finns ett garage med sju portar som rymmer hela tio bilar.

“Sedan har vi Drottningholms äldst bevarade hus, värdshuset”, säger mäklaren Henrik FlintaSkeppsholmen Sothebys.

Det före detta värdshuset är byggt på 1600-talet och enligt mäklaren ska Carl Bellman varit en av dess återkommande gäster, och såklart uppträtt på flera fester.

Värdshuset ska också varit på plats när marken gavs bort som en morgongåva 1744. Då skänkte kung Adolf Fredrik självaste Drottningholms slott till sin nyblivna fru, drottning Lovisa Ulrika. Gåvan kom tillsammans med en del mark – bland annat den som i dag omfattas av Loviselund Herrgård.

Utöver de stora bostadshusen har herrgården också ett mindre gästhus vid strandkanten, där står också en stor brygga med inbyggd bar.

Bryggan vid Mälaren. Foto: Sothebys.

Rabatt på 25 miljoner

Men det är inte första gången Loviselund ligger ute till försäljning. Förra hösten annonserades herrgården av Per Jansson Fastighetsförmedling med ett utropspris på 130 mkr, 25 mkr mer än det nuvarande på 105 mkr.

Varför ingen försäljning blev av vet inte nuvarande mäklare Henrik Flinta, men säger att det kan bero på flera faktorer. Bland annat en för optimistisk prissättning. Huset är det dyraste han själv har sålt.

“Vi har haft flera visningar och bland våra potentiella kunder för just denna affär har vi haft flera kända familjer från finanstoppen. Det är ju såklart bara en viss typ av kunder som har råd”, berättar han.

“En ambassad från Stockholm har också varit här och tittat.”

Prislappen snuddar nästan vid fjolårets rekordförsäljning: Ringstad gård utanför Norrköping såldes för 125 mkr av mäklarfirman Skånegårdar. I år ligger den hittills största försäljningen på 55 mkr, för en villa på Duvnäs udde i Nacka utanför Stockholm, såld av samma mäklarfirma som nu säljer Loviselund.

Henrik Flinta berättar att de har satsat kraftigt på marknadsföringen av herrgården, även internationellt. Fastigheten har till och med fått egna konton på både Instagram och Tiktok. Något som gett effekt då herrgården i nuläget har flera spekulanter.

“Sådana här stora fastigheter är komplicerade. Vi kan ha sålt herrgården om ett dygn, eller om flera månader.”

Årets hittills dyraste bostadsaffärer

Bostad Ort Boarea (kvm) Tomt (kvm) Pris (mkr)
Villa Saltsjö-Duvnäs 310 1 786 55
Villa Lidingö 360 1 758 44,3
Villa Djursholm 292 1 498 39
Villa Lidingö 358 1 868 35
Lägenhet Norr Mälarstrand,

Stockholm

228             – 34

Källa: Hemnet

Läs även:
Ekonomer: Krisen är över – så här mycket stiger bostadspriserna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.