Flera vägar till guld
Under 1994 till 1996 låg guldpriset relativt stabilt kring 380 dollar per troy ounce, cirka 85 kronor per gram. Men under 1997 har guldpriset fallit kraftigt och när detta skrivs är priset 286 dollar per ounce. Visserligen har dollarkursen samtidigt stigit, men guldpriset i svenska kronor har ändå fallit till 74 kronor per gram. Samtidigt har de flesta aktier och obligationer stigit kraftigt i värde, så guld har varit en riktigt dålig placering.
Om du inte håller med
Affärsvärlden anser att guldpriset kommer att fortsätta att falla (se “Glimmar inte längre” och Köpläge?). Men för den som inte håller med utan tror på en uppgång finns flera alternativ.
Det självklara är förstås att köpa guldföremål: smycken, mynt eller guldtackor. Men det uppenbart negativa med guldföremål jämfört med andra placeringar är att de ger en negativ ränta. För till skillnad från aktier och obligationer som ger en viss direktavkastning, så kostar det pengar att förvara sitt guld på ett garanterat säkert sätt. Vanliga småsparare kanske nöjer sig med att ha guldet i bankfacket, men även det kostar. Visst kan man ha guldet hemma i byrålådan, men då kostar det troligen i försämrad nattsömn.
Samtidigt finns det fördelar med guldföremål. Särskilt smycken kan ge känslomässig glädje, och sedan århundraden är guld den bästa placeringen i riktigt dåliga tider. När det blir krig och de flesta andra tillgångar faller i värde så har guld varit det enda som säkert stigit i värde.
Ett mer modernt sätt att placera i guld är att köpa aktier i gruvföretag som letar efter eller bryter guld. En aktieplacering är betydligt mer spännande än en guldtacka, eftersom en 10-procentig förändring av guldpriset påverkar värdet på guldaktier betydligt mer än så (det kan vara skillnaden mellan vinst eller förlust i gruvbrytningen). Historiskt sett har priset på guldaktier i genomsnitt rört sig tre gånger mer än guldpriset. En aktieplacering i en guldgruva har också fördelen att man kan få en bra avkastning även vid ett oförändrat guldpris, om gruvbrytningen går med vinst och aktiekursen stiger.
På Stockholmsbörsen finns få guldaktier, det är bara några små prospekteringsföretag som är noterade: Aurex, NAN och Scanmining (se sidan 36). Men ute i världen finns många guldgruvor börsnoterade, främst i Australien, Kanada, USA och Sydafrika.
För den som vill ha riskspridning och inte har en förmögenhet att placera är det dock rimligare att köpa guldaktier via aktiefonder.
Den största och mest kända svenska fonden är S-E-Bankens Guldfond, som startade 1988 och efter några dåliga år gav bra avkastning 1992 och 1993. Men fonden hade svårt att få in pengar och breddade sin inriktning i maj 1994 samt bytte namn till S-E-Bankens Råvarufond. Under 1997 har andelen guldaktier legat mellan 10 och 20 procent.
Den enda mer renodlade guldfonden som numera marknadsförs i Sverige är Mercury Gold and Mining Fund, som har placerat ungefär två tredjedelar av förmögenheten i guldaktier. Fonden var på grund av det fallande guldpriset bland de allra sämsta under 1997, med en nedgång på 32 procent. Men för den som tror på ett trendbrott för guldpriset kan den alltså vara en bra investering.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.