Flera samebyar överklagar Viscariagruvans miljötillstånd

Tidigare i maj fick Viscaria miljötillstånd för återöppning av koppargruvan i Kiruna. Men nu har flera samebyar – och länsstyrelsen – överklagat tillståndet. "Etableringen påverkar samebyn och dess renskötsel på ett mycket kännbart och påtagligt sätt", skriver Laevas sameby i sin överklagan.
Flera samebyar överklagar Viscariagruvans miljötillstånd -
Niila Inga är ordförande för Laevas sameby, som har överklagat miljötillståndet. Foto: Emma-Sofia Olsson

Börsbolaget Viscaria, som fram till nyligen gick under namnet Copperstone Resources, beviljades den 6 maj miljötillstånd för Viscariagruvan i Kiruna.

Men flera samebyar försöker fortfarande stoppa återöppningen av gruvan. Tidsfristen för att överklaga löpte ut vid midnatt, vilket Laevas och Gabnas samebyar har gjort. Även Länsstyrelsen i Norrbotten och två lokala fastighetsägare har synpunkter på domen.

”Vi har i vår planering räknat med att domen skulle överklagas”, säger Viscarias VD Jörgen Olsson i en kommentar.

Även Viscaria hör faktiskt till skaran som har överklagat domen i Mark- och miljödomstolen.

”Från vårt håll handlar det om att vi anser att vissa av de villkor som satts upp inte står i proportion till de kostnader de innebär. I övrigt anser vi att de villkor som domstolen satt upp är både rimliga och överensstämmer med de förslag vi själva presenterat”, säger Jörgen Olsson i en kommentar.

“Mycket kännbart”

Laevas sameby menar i sitt överklagande, som Affärsvärlden har tagit del av, att gruvplanerna kommer få stora konsekvenser för rennäringen.

”Den tilltänkta etableringen påverkar samebyn och dess renskötsel på ett mycket kännbart och påtagligt sätt. Beslutet innebär en mycket kännbar rättsförlust i fråga om att samebyns rätt att använda mark och vatten till underhåll för sig och sina renar inom det aktuella området helt omintetgörs”, skriver samebyn i sitt överklagande.

Affärsvärlden har sökt Leavas sameby.

Länsstyrelsen förklarar inte varför de överklagar, utan säger att de behöver mer tid för att ”utveckla grunderna för överklagandet”.

Gabna sameby har också de begärt anstånd och vill ha på sig till den 6 september att utveckla sin överklagan.

Enligt Viscaria står dock tidsplanen för en återöppning av gruvan under 2026 fast.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABAX