Flera frågetecken kring Pergos notering
Pergo var för bara några år sedan ett av världens mest framgångsrika golvföretag med inriktning på laminatprodukter. På kort tid har verkligheten blivit en helt annan.
Den golvkoncern som Perstorps storägare vill dela ut till sig själva och de andra aktieägarna dras med allvarliga problem. Men en särnotering av Pergo är ett måste om förhandlingarna med Industrikapital om ett bud på Perstorps resterande verksamhet ska gå att slutföra.
”Det finns inga problem för Pergo. Jag tror att Pergo står inför en gynnsam utveckling”, förklarade Perstorps VD Åke Fredriksson i Veckans Affärer nyligen.
Tillsammans med styrelsen och storägarna har han all anledning att måla upp en ljus framtid för Pergo. Beslutet att dela ut Pergo ska fattas på bolagsstämman den 9 maj och inget får gå fel.
Perstorp har kopplat in Alfred Berg fondkommission som ansvarigt för noteringsarbetet. Målet är att börsnoteringen ska ske så fort som möjligt efter stämman.
Men den kartläggning som Ekonomi24 gjort visar att det inte kommer att bli en lätt uppgift att få in Pergo på Stockholmsbörsen.
Inför stämman måste Perstorp presentera mer information om golvbolaget och därefter ska också ett prospekt lämnas till marknaden. Trots att tiden börjar rinna ut är det alltså svårt att få svar på frågor om Pergos verksamhet från de ansvariga.
Pergo brottas med fyra stora olösta problem som företaget måste reda ut i prospektet. Det handlar om framtiden för dotterbolaget Perstorp Declam, den pågående patenttvisten i USA, den ökade konkurrensen på samma marknad samt behovet av framtida investeringar i verksamheten.
Perstorps styrelse planerar att föra över dotterbolaget Perstorp Declam till Pergo-koncernen innan utdelningen görs. Det är naturligt eftersom Declam tillverkar den laminatprodukt som Pergo tidigare har använt till sina golv. Problemet är att Declams produkter blir allt mindre intressanta för Pergo.
Pergo har under det senaste året arbetat hårt för att föra över en stor del av produktsortimentet till den nya tekniken limfria direktlaminerade golv. Efterfrågan på denna golvtyp ökar kraftigt eftersom produktionen är betydligt billigare än den som Pergo tidigare använt och installationen blir enklare för kunden.
Produktionen av Pergos golv har därför till stor del flyttats till den tyska samarbetspartnern Witex. Detta har skett på bekostnad av Pergos svenska verksamhet och Perstorp Declam. Declam kan i dagsläget inte erbjuda direktlaminerade produkter och framtiden för produktionsanläggningen är oviss.
Konsekvensen blir att Pergos framtida aktieägare som ett led i utdelningen får ta ansvar för ett bolag som inte ens Pergo vill göra affärer med.
Under förra året minskade omsättningen för Declam med 24 procent till 582 Mkr och bolaget redovisade en förlust på 88 Mkr. 125 anställda fick lämna bolaget 2000 men personalstyrkan består fortfarande av 300 personer enligt Perstorps bokslutskommuniké.
Kravet på att erbjuda marknaden limfria golv har också försatt Pergo i en patenttvist. Svenska Välinge Aluminium hävdar att bolaget har patenträttigheterna till golvtypen och driver flera processer i USA tillsammans med branschbolagen Alloc och Berry Group. Pergo är ett av de bolag som anklagas för patentintrång.
Utgången av processen är oviss och ser ut att dra ut på tiden. Under tiden ökar kostnaderna för bland annat den juridiska expertis som Pergo anlitat för att sköta målet. Kostnaderna för processen är så stora att de är en egen post i budgeten men hur mycket pengar det rör sig om får vi inte veta.
Ytterligare en riskfaktor i USA är att Pergo till sommaren förlorar ensamrätten att sälja laminatgolv hos den landstäckande butikskedjan Home Depot. Enligt uppgifter till Ekonomi24 är det den amerikanska golvjätten Shaw som fått klartecken att konkurrera med Pergo i Home Depots butiker.
Pergo har tidigare haft stora försäljningsframgångar i USA men denna position är alltså hotad. Den prispress som funnits i Europa anses i branschen också vara på väg till USA i takt med att konkurrensen ökar.
Den sammanlagda bilden blir att riskerna i Pergos verksamhet just nu är mycket stora. Inför noteringen måste Pergo få en kassa som räcker åtminstone i 12 månader för att klara börsens krav. Problemet är att det inte går att beräkna kassabehovet i bolaget.
Pergo har tidigare aviserat investeringar på över 270 Mkr i USA för att bygga ut den nuvarande produktionskapaciteten. Därtill kommer okända kostnader för att antingen avveckla Perstorp Declam eller stöpa om hela verksamheten. En försäljning är också ett alternativ.
Längre fram hänger också patenttvisten som ett orosmoln på Pergos horisont. Skulle Pergo förlora tvisten väntar kostsamma uppgörelser antingen i eller utanför domstol.
Pergo har också ett optionsavtal med tyska Witex som kräver en rejäl kassa om det ska kunna utnyttjas. Pergo äger idag 25 procent av Witex genom ett holländskt bolag och kan köpa upp till 49 procent under 2002. Villkoren för optionen har hittills inte presenterats.
Ekonomi24 har under flera dagar försökt få en kommentar från Perstorp med anledning av de uppgifter som framkommit men hittills utan resultat.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.