Flera frågetecken inför Adcore-stämma
Den extra bolagsstämman i Adcore inleds klockan 16 i eftermiddag. Allt tyder på att bolagets styrelse har lyckats säkra ny finansiering. Styrelsen verkar heller inte se några problem att driva igenom nyemissionen på stämman.
På torsdagsförmiddagen kallade Adcore till en informell pressträff direkt efter stämmans slut vid 17-tiden. Ett tydligt tecken på att ett räddningspaket är klart.
Enligt Finanstidningen har Adcore övergett planen på att genomföra en nyemission riktad till samtliga aktieägare med kursen 65 öre. Istället är det en mindre grupp finansiärer som går in med omkring 160 Mkr i bolaget, enligt tidningen. Nyemissionspriset ska också ha sänkts till 40 öre.
En stor del av pengarna väntas komma från ägare och personal i den gamla Connecta-delen av Adcore. Denna grupp leds av storägaren och tidigare styrelseordföranden Christer Jacobsson som är en av de få som på förhand garanterat deltagandet i nyemissionen och redan har skjutit till pengar i form av lån.
Redan på förhand finns några av Adcores storägare i den gamla Connecta-sfären. Denna gruppering har stärkt sitt inflytande i Adcore efter fusionen med Information Highway och har nu full kontroll operationellt och i styrelsen.
Ett av de senaste exemplen är att Per-Åke Wårdmark, en av Connecta-grundarna, under augusti månad köpte 1,4 miljoner aktier i Adcore.
Under de senaste månaderna har den verksamhet som utgörs av de gamla Connecta-bolagen lyfts fram som Adcores räddning och det som är värt att satsa på för framtiden. Personer med inblick säger att det ligger en hel del prestige i att denna verksamhet ska leva vidare.
Detta i kombination med att villkoren är mycket förmånliga är huvudorsaken till att grupperingen vill gå in med mer pengar.
Troligt är att ett antal andra investerare också deltar i nyemissionen. 3:e AP-fondens vice-VD Niklas Ekvall bekräftade på torsdagen för nyhetsbyrån Direkt att fonden kommer att skjuta till 10 Mkr i en nyemission om inget oförutsett inträffar.
Riskkapitalbolaget IT-provider, vars grundare Lars Irstad sitter i Adcores styrelse, är en annan trolig investerare. Skandia pekas också ut som en tänkbar investerare. Skandia var en av de första stora investerarna i Connecta och har tjänat flera hundra miljoner kronor på bolaget. Skandia har också haft nära kontakter med Connecta efter börsnoteringen 1999. Bolagen har bland annat drivit ett riskkapitalbolag ihop.
Vad som talar emot ett deltagande från Skandia är att bolaget tidigare i år har bränt sig rejält på investeringar i både Framfab och Cell Network.
Dagens bolagsstämma väntas gå snabbt och smidigt. Styrelsen har på tidigare stämmor inte dragit sig för att hota med konkurs om någon ägare har opponerat sig mot de lagda förslagen. Men uppslutningen från småägarna väntas bli liten och de storägare som stödjer styrelsen har därför precis som tidigare en tung röstandel på stämman.
För småägarna återstår inget annat än att acceptera en stor utspädning om Adcore river upp de tidigare planerna på en nyemission med företrädesrätt för samtliga ägare.
Blir uppgifterna om en riktad nyemission till kursen 40 öre verklighet skulle det innebära att nuvarande ägare får omkring 30 procents ägarandel. Resterande 70 procent hamnar hos de nya investerarna.
Grupperingen kring Christer Jacobsson skulle i så fall få omkring 40 procent av aktierna i bolaget och bli en helt dominerande ägare.
Vid dagens stämma väntas Adcore också informera om framtiden för kontoren i Malmö, Göteborg, Västerås, Sundsvall och Umeå. Klart är att Stockholmsverksamheten är det som kommer att prioriteras i räddningspaketet.
Kanske blir det rent av ett namnbyte till Connecta?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.