Fler vargar – färre hundar

Jägareförbundet oroar sig för att en hundra­årig jakttradition är på väg att dö. En del jägare drar sig för att släppa hundarna när det finns varg i skogen.

Riksdagens mål är att vi ska ha ungefär 200 vargar i landet och att dessa gemensamt ska få cirka tjugo kullar om året. Uppgifterna skiftar, men den senaste varginventeringen pekar mot att den svenska vargstammen i dag uppgår till 320 djur och är koncentrerad till Värmland, Västmanland och Dalarna.

Det får konsekvenser för jakten, menar Jägareförbundet, som är starkt kritiskt till den statliga rovdjurspolitiken. Stammen är alldeles för geografiskt koncentrerad. I vissa områden försvinner en ansenlig del av jägarnas vilt och de vågar inte släppa lös sina hundar i skogen.

– Att jaga älg, rådjur och räv med löst springande hund är en hundraårig tradition i Sverige. I Mellansverige är denna tradition på väg att dö ut, säger Daniel Ligné, riksjaktvårds­konsulent på Jägareförbundet.

En vargflock betraktar en löst springande jakthund som en konkurrent om bytet och kan döda jakthundar.

Samtidigt har antalet hundar som dödades av varg sjunkit kraftigt de senaste två åren, enligt statistik från försäkringsbolaget Agria. Det beror delvis på att jägarna undviker att släppa ut hundarna, liksom på de snörika vintrarna.

En bra jakthund kan kosta lika mycket som en bättre begagnad bil. Men den minskade efterfrågan på drivande hundar har påverkat priset nedåt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG