”Fler utköp framöver”

Budet på spelbolaget Cherry och ABB:s försäljning av affärsområdet Power Grids spås bli en trend av vad som väntar transaktionsåret 2019.

På tisdagen stod det klart att konsortiet EE Intressenter bjuder 9 miljarder kronor för spelbolaget Cherry. Budet kommer dagen efter offentliggörandet av ABB:s försäljning av Power Grids till japanska Hitachi för ett företagsvärde om 11 miljarder dollar.

Affärerna offentliggörs i slutet av ett händelserikt transaktionsår där den generella trenden med att dela upp bolag genom så kallade spinn offs eller carve outs håller i sig. Här finns flera svenska exempel som Autoliv – Venoneer eller Atlas Copco – Epiroc som var Nordens i särklass största transaktion då den värderas till drygt 10,3 miljarder euro, enligt det brittiska analyshuset Mergermarket (där ABB betraktas som ett schweiziskt bolag).

Årets andra största affär inom just nordisk M&A aviserades i början av året då danskbaserade TDC såldes till DK Telekommunikation för 8,6 miljarder euro.

En affär under 2018 som fick mycket uppmärksamhet i svensk press var Paypals förvärv av Izettle för 19 miljarder kronor. Izettle var extremt nära en börsnotering i en dual track-process när köpet slutligen stod klart.

I ett läge då börsen har blivit något mer volatil väntar Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche bank fler utköp från börsen framöver.

– Värderingarna har varit rätt höga tidigare. Nu har en hel del bolag blivit omvärderade med tanke på geopolitiska läget. Jag tror det kommer bli mer utköp framöver, det är en trend som håller i sig 2019.

Lars Ingemarsson, chef över den nordiska investmentbankdelen på Citi, ser också ljust på transaktionsmarknaden nästa år.

– Om man blickar tillbaka på 2018 befinner vi oss på en platå, på toppen av M&A-cykeln. År 2017 var första året sedan den förra toppen för tio år sedan då transaktionsvolymerna översteg 100 miljarder dollar. Vi har en stark pipeline och jag tror att den nordiska marknaden hamnar på liknande nivåer 2019.

En av de stora trenderna som han ser är att icke nordiska köpare i allt större utsträckning köper nordiska bolag, vid sidan av Pay payls förvärv av Izettle finns William Hills publika bud på Mr Green eller det kinesiska sportvaruföretaget Anta Sports, som tillsammans med ett konsortium nyligen lade ett kontantbud på finländska Amer Sports.

– Utländska bolag fortsätter förvärva nordiska bolag eftersom de framstår som ganska lågt värderade samtidigt som Norden är vidöppet för förvärv vilket skiljer oss från Asien, USA och de flesta större europeiska länder. I en global värld framstår Sverige som ett globalt undantag men den trenden driver fortsatt förvärvsaktivitet, säger han.

När värderingarna på de nordiska bolagen har fallit litegrann förväntar sig även Citi att det kommer fler utköp från börsen framöver.

– Inte minst för att det också finns mycket kapital, det finns massor med torrt krut därute.

Förutom utländska köpare är den andra starka M&A-trenden, enligt Lars Ingemarsson, fortsatt aktiva private quity-aktörer: både på säljar- och köpsidan. Och ett färskt exempel som förenar de två trenderna med utländska aktörer och aktiva private equity-bolag om båda sidor är det globala riskkapitalbolaget CVC som köper tillbaka Ahlsell efter ett två år långt börsäventyr.

Sten Bauer är partner på den internationella advokatbyrån Baker McKenzie som har företrätt japanska Hitachi i förvärvet av Power grids.

– Även om flera carve out-affärer görs av private equity-industrin rör det sig i ABB:s fall om en industriell köpare. Och de har många gånger större möjlighet att räkna hem affärerna än en finansiell köpare eftersom de ofta handlar om strategiska affärer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander