Fler tror på stigande bopriser

De svenska hushållen tror på fortsatt stigande bostadspriser, enligt SEB:s boprisindikator som steg från 56 i juni till 64 i juli och som därmed snuddar vid rekordnivån från 2007.

“Det är en anmärkningsvärt kraftig uppgång. Förra månadens nedgång verkar därmed bara ha varit tillfällig och vi ser nu de högsta siffrorna sedan rekordåret 2007”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Av de tillfrågade hushållen svarar 71 procent att de tror på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 65 procent förra månaden. Andelen som tror på fallande priser är 7 procent, att jämföra med 9 procent förra månaden.

Hushållen tror i genomsnitt att reporäntan ligger på 0,84 procent om ett år, vilket kan jämföras med 0,85 procent i förra undersökningen. Hushållen räknade därmed inte med Riksbankens kraftiga räntesänkning som meddelades i torsdags.

“Hushållen förutsåg inte Riksbankens sänkning, och nästa månad ser vi förmodligen en lägre prognos från hushållen. Det anmärkningsvärda är att Boprisindikatorn stiger så kraftigt trots att hushållen när de svarade inte kände till den stora räntesänkning Riksbanken just genomfört”, säger Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 2 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. En månad tidigare var andelen 4 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.