”Fler nyemissioner efter Q3”

I höst kan det komma en ny våg av nyemissioner. Det tror experterna på Sveriges största advokatbyrå - Mannheimer Swartling.

Tidigare i våras kom sex stora nyemissioner på kort tid. Med stora rabatter, i många fall kring 40 procent på handelskursen, gick sex storföretag, däribland bankerna SEB, Swedbank och Nordea ut till aktiemarknaden för att få in mer kapital.

Sedan dess har det varit något lugnare på nyemissionsfronten bland storföretagen, även om Eniro nu vill ha in 2,5 miljarder från sina aktieägare i en garanterad företrädesemission.

Affärsvärlden Affärsjuridik åkte därför över till Mannheimer Swartling, den största affärsjuridiska byrån i Norden, för att få ett bättre grepp om läget i den svenska företagsvärlden.

– Det finns flera orsaker till att det inte sker så många nyemissioner just nu. En anledning kan vara att bolagen ännu inte påverkats så kraftigt av finanskrisen, säger Eva Hägg, delägare på Mannheimer Swartling och ordförande för verksamhetsgruppen aktiemarknad.

Hennes kollega, delägaren Thomas Pettersson i Bank och finans-gruppen, håller med. Men han tror att det kan bli ändring i höst inför att Q3 ska redovisas.

– Många företag idag är tungt belånade. Enligt villkoren för lånen ska vissa nyckeltal uppfyllas och tack vare att första halvan av 2008 var så pass bra har de nyckeltalen kunnat nås på 12-månadersnivå, säger han och fortsätter:

– Men från och med Q3:s redovisning är det bara Q4 kvar från förra året och det var inte så lysande för de flesta företag – därför kommer det då att visa sig vilka företag som har problem.

Vad gör bankerna då nyckeltalen inte nås?

– Det får vi se och det blir en förhandling i varje fall, men det är inte något jättebra läge för en bank att tvinga fram en försäljning idag. Antagligen kommer de istället att kräva att det tillförs annat kapital i bolaget – antingen att det blir en nyemission eller att ägarna på annat sätt tillskjuter mer pengar tilli bolaget, säger Thomas Pettersson.

– Och så kommer de säkert att omförhandla en del villkor. Det har vi redan sett att de gjort i en del fall och det är betydligt dyrare att låna pengar idag, lägger han till.

Både Eva Hägg och Thomas Pettersson tror att de bolag som kommer att behöva nytt kapital sent i höst redan har bra koll på sina bekymmer. Men de tror att beslutet om en eventuell nyemission inte fattas förrän det är absolut nödvändigt.

– Tidigare har det varit ett svaghetstecken att göra en nyemission. Det har lite försvunnit i den här krisen, vi har ju sett ett antal lyckade emissioner som kan skapa möjligheter och handlingsutrymmen, säger Eva Hägg.

– Alla är medvetna om hur den finansiella situationen är för vissa företag så jag tror att det kommer att bli mer accepterat när fler tvingas till åtgärder i höst, säger Thomas Pettersson.

De flesta nyemissioner fram till nu har varit garanterade. Går det att gå ut utan en garanti?

– Nej, det kan vara svårt. Det kan ses som ett svaghetstecken och det skulle marknaden inte acceptera.

De stora nyemissionerna i våras var rejält rabatterade. Är det liknande rabatter som gäller i höst?

– Det får vi se. När det var de sex stora i våras låg de väldigt nära varandra i rabattsatser. Jag tror att det säkert kommer att variera hur stora rabatterna blir i höst, och i ljuset av vårens erfarenheter kan det visa sig att det måste ges rejäla rabatter, där några procent inte räcker, säger Eva Hägg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase