Flat Capitals nyemission: Bra villkor från säregen pilotskola

Investmentbolaget Flat Capital vill ta in 80 Mkr genom en företrädesemission. Emissionsguiden hissar inte färre än tre positiva flaggor. Samtidigt noteras att investmentbolaget har en något säregen syn på pilotskolan.
Flat Capitals nyemission: Bra villkor från säregen pilotskola - Flat Capital
Hanna Andreen, VD för investmentbolaget Flat Capital. Foto: Anna Tärnhuvud TT & Saab

Nästa vecka inleds teckningsperioden i Flat Capitals företrädesemission av B-aktier. En transaktion som kan ge investmentbolaget en kapitalinjektion på 80 Mkr före emissionskostnader (uppgår till 1,1 Mkr).

Med pengarna ska Flat investera i nya bolag (75% av likviden) och befintliga innehav (25% av likviden). Ett fokusområde är AI. Efter en genomgång av villkoren och prospektet hissar Emissionsguiden en negativ flagga för emissionen. Vi lyfter även fram tre positiva flaggor.

Nyckelpersoners investering

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Flat Capital verkar ha en lite säregen syn på pilotskolan. VD Hanna Andreen är inte särskilt tungt investerad utan blir i stället successivt utspädd genom att inte delta i bolagets företrädesemissioner. Exempelvis den nu förestående, samt den som begav sig förra året.

Andreen äger 0,3% av aktierna och 0,2% av kapitalet. Senast hon tankade B-aktier var i mars 2022, enligt Holdings. Bolagets CFO Antonio Melani, som suttit på sin post i snart två år, äger 6 000 aktier till ett värde av 60 Tkr. Han verkar inte heller delta i emissionen. De är i gott sällskap, tillsammans med resten av styrelsen.

“Sebastian (Siemiatkowski reds.anm) kvarstår som engagerad och långsiktig ägare och en ökad spridning av ägandet kan gynna Flat i det stadie vi är i nu. Vi i management kommer under teckningsperioden se vad vi kan delta med och samtidigt är vi glada över det engagemang andra större ägare har visat genom sina teckningsåtaganden!”, kommenterar Hanna Andreen till Affärsvärlden.

Detta är tredje emissionen i rad som styrelseordföranden och Klarna-VD:n Sebastian Siemiatkowski sitter på bänken när Flat tar in pengar. Å andra sidan sitter han på 58% av rösterna och 24% av aktierna i bolaget före emissionen. Att just Siemiatkowski inte deltar är inget som i det korta perspektivet får ägarlistan att skälva. Speciellt inte givet att emissionen är av B-aktier och utspädningen relativt låg.

Befintliga ägare växlar upp

Det går dock inte att komma från att Flat Capital verkar skickliga på en annan genre. Nämligen att bygga upp en lista av namnkunniga större aktieägare. Detta säkerställs genom att familjen Douglas åtar sig att investera över pro rata. Detsamma gäller för Axel Johnson Gruppen, Cicero Fonder och miljardären (samt HM-arvtagerskan) Karolina Tham von Heidenstam. 

Även modemiljonären Paul Frankenius kliver in i ägarlistan och tar en 30 Mkr stor tugga av emissionen.

Aktieägare Åtagande (Mkr) Andel av emissionen (%) Andel aktier före emissionen (%) Andel röster före emissionen (%)
Paul Frankenius (via bolag) 30 37,5 0 0
Eric och Carl Douglas (via bolag) 9,9 12,4 11,3 6,3
Axel Johnson Gruppen (via AltoCumulus) 6,8 8,5 7,3 4,1
Cicero Fonder 6,3 7,9 3 1,7
Karolina Tham von Heidenstam 1,9 2,5 2,2 1,3

Sammantaget gör det att Emissionsguiden hissar två positiva flaggor med bäring på ägarna. Den ena för “Befintliga ägare växlar upp”, vars generella formulering lyder:

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Och den andra för “Nya starka ägare”, vars generella formulering lyder:

Om bolaget attraherat oväntat förtroendeingivande nya investerare som teckningsåtagare eller garanter så är det ett tydligt plus i kanten.

Mycket benägna att investera

För ovanlighetens skull slänger vi in en tredje positiv flagga för “Bra villkor”.

Bra villkor

De flesta emissionsvillkor följer en gängse standard. Men ibland sticker något ut på ett positivt sätt och det är då värt att uppmärksamma. Det kan exempelvis handla om oväntat låga emissionskostnader eller storägare som agerar ovanligt generöst.

Bland annat eftersom Flat Capital inte använder sig av några garantiåtagare, vilket gör att kostnaderna för emissionen blir anmärkningsvärt låga. Inga pengar kastas alltså iväg till garanter.

En lite teknisk – men viktig – aspekt av kapitalanskaffningen är att investmentbolaget kan utöka beloppet för emissionen med upp till 60 Mkr. Skälet är att säkerställa att Frankenius, Cicero Fonder samt andra investerare tilldelas aktier om intresset är stort. Det är uppenbart att både Frankenius och Cicero är väldigt benägna att investera och därför tillsett att så också ska ske. Det skickar en positiv signal.

Bolaget har också valt att ta i pengar till en teckningskurs som är satt till en premie mot substansvärdet, vilket understryker villkorens offensiva karaktär.

Nyligen skrev Flat ner värdet på ett av sina innehav med 61 Mkr. Oavsett om man hoppas på en snar börsnotering av innehavsbolaget Klarna – eller tror på något annat bolag i Flats portfölj – lämnar vi det till enskilda investerare att bedöma hur skickliga ledningen är på att förvalta aktieägarnas förtroende.

Emissionsguiden återkommer med en avslutande artikel när utfallet publiceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF