Flaggrockad i Nextcells nyemission – nyckelpersoner växlar upp

Bioteknikbolaget Nextcell Pharma är aktuellt med en företrädesemission som kan tillföra bolaget 40 Mkr före emissionskostnader. Efter ny kommunikation från bolaget gör Emissionsguiden ett par förändringar på flaggfronten.
Flaggrockad i Nextcells nyemission – nyckelpersoner växlar upp - Nextcell
Nextcell Pharmas företrädesemission har sista teckningsdag den 14 juni. Fyra dagar senare väntas utfallet presenteras. Till vänster VD Mathias Svahn.

Nextcell Pharma är i färd med att ta in 40,1 Mkr i en företrädesemission av units vars teckningsperiod löper till och med den 14 juni.

Sedan vi senast skrev om emissionen har Nextcell kommit med två uppdateringar, dels att bolaget erhållit toppgaranti, dels att nyckelpersoner tecknar för mer än vad som tidigare var känt.

FLAGGA DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG UTGÅR

Nextcell har upphandlat en toppgaranti på 8 Mkr (20% av emissionen). De som garanterar mest är Philip Ohlsson och Martin Jonsson med 3,1 respektive 1,2 Mkr. Ohlsson finns även med bland bottengaranterna där han garanterar för 2 Mkr. Hans totala garantiåtagande är på 5,1 Mkr, motsvarande 12,8% av emissionen, vilket gör honom till största garant.

En av toppgaranterna har även lämnat ett teckningsåtagande på 0,3 Mkr. Det innebär att emissionen är helt säkerställd genom tecknings- och garantiåtaganden. Därmed slopar Emissionsguiden flaggan “dåligt garantiupplägg”.

Dock innebär toppgarantin att emissionskostnaderna ökar till 7,2 Mkr (givet att samtliga garanter väljer kontant ersättning). Det motsvarar 18% av emissionsbeloppet och vi hissar därför flaggan “hög emissionskostnad”.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Nextcells VD Mathias Svahn kommenterar:

“Vår bedömning är att arvodet för bottengarantin är marknadsmässig för bolag i samma bransch och storlek som NextCell idag. Vidare är vi mycket glada över att ha upphandlat en toppgaranti till väsentligt lägre ersättning än bottengarantin. Detta tyder på ett starkt förtroende och intresse för NextCell och våra framtidsutsikter, samtidigt som vi säkrar hela bolagets kapitalbehov i ett i övrigt utmanande transaktionsklimat.”

Vidare har Nextcell uppdaterat kring nyckelpersoners investeringar i emissionen.

BEFINTLIGA ÄGARE VÄXLAR UPP

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Nextcell har meddelat att nyckelpersoner lämnat avsiktsförklaringar om att teckna för större belopp än vad deras teckningsåtaganden uppgår till.

Ledning, styrelse och den numera avgångne ordföranden Anders Essen-Möller har sedan tidigare lämnat teckningsåtaganden om 1,5 Mkr (varav 1 Mkr avser Essen-Möller).

Det nya budet är att nyckelpersoner i Nextcell utöver detta meddelat sina avsikter att teckna för ytterligare 1,8 Mkr (varav Essen-Möller även här står för 1 Mkr).

Det här innebär att de personer i Nextcells ledning och styrelse som äger aktier i bolaget aggregerat tecknar mer än pro rata (3,2% teckning kontra 2,4% ägande före emissionen). Anders Essen-Möller tecknar alltså för 2 Mkr totalt, motsvarande 5,0% av emissionen. Han äger 7,4% av aktierna inför emissionen (varav drygt hälften av aktierna ägs via Avanza Pension).

Agerandet från nyckelpersoner i Nextcell sänder en bra signal nu när teckningsperioden går in på upploppet. Aktien står i 1,51 kr att jämföra med teckningskursen 1,06 kr (per aktie).

Sammanfattningsvis har emissionen härmed hittills fått två flaggor (“bristfällig information”, “hög emissionskostnad”) och en positiv kommentar (“befintliga ägare växlar upp”) av Emissionsguiden. Vi återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.