Flaggkvartett i Zwipes nyemission

Teknikbolaget Zwipe har släppt prospektet för sin företrädesemission på 40 Mkr. Emissionsguiden hissar fyra nya flaggor varpå totalt antal uppgår till sex.
Flaggkvartett i Zwipes nyemission - Zwipe Jörgen Lantto
Zwipe är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 19 december i Sverige och 20 december i Norge. Till vänster bolagets styrelseordförande Jörgen Lantto som tecknar units för 1,7 Mkr. Källa: Zwipe

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Zwipes företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 39,7 Mkr brutto. Netto rör det sig om 36,4 Mkr efter emissionskostnader om 3,3 Mkr (8,3% av erbjudandet).

I samband med den föregående artikeln hissade vi två flaggor: “Bristfällig information” och “Kapitalbehov i trängt läge”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissar Emissionsguiden fyra nya flaggor. Zwipe har inte återkopplat på förfrågan att kommentera flaggorna.

NYCKELPERSONERS INVESTERING

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

Vi börjar med det positiva vilket är att styrelseordföranden Jörgen Lantto lämnat teckningsåtagande enligt pro rata om 1,7 Mkr. Ledamoten Dennis Jones tecknar också pro rata, men för blygsamma 81 Tkr. Detta är emissionens samtliga teckningsåtaganden (4,5% av emissionsbeloppet).

Exklusive Jörgen Lantto äger ledning och styrelse aktier i Zwipe för knappt 0,3 Mkr. Att inte fler väljer att kliva fram i emissionen är nedslående.

Samtidigt har bolagets huvudägare Vasastaden Holding som äger 19% av aktierna avstått från att ingå tecknings- och garantiåtaganden. Efter Vasastaden är Jörgen Lantto näst största ägare med 4,3% av aktierna och därefter återfinns Avanza Pension med 3,7%.

RÖRIG EMISSIONSPROCESS

En rörig process kan tyda på problem bakom kulisserna eller dålig planering. Exempel på en rörig emissionsprocess kan vara ändrade tidsplaner, plötsliga ledningsförändringar eller sent ingångna investeringsåtaganden.

Zwipes tecknings- och garantiåtaganden presenterades nästan en månad efter att bolaget gått ut med villkoren. I samma pressmeddelande framgick även att bolaget omförhandlat sitt konvertibellån från Fenja Capital, som delvis ska kvittas i emissionen och därtill kommer förlängas ett år.

Vidare framgick att Zwipe har emitterat 60 miljoner teckningsoptioner till Fenja som kan nyttjas mellan april 2025 till december 2026 för att teckna en aktie för varje option. Teckningskursen är 70% av volymviktad genomsnittskurs de tio handelsdagar som föregår varje ny tremånadsperiod.

Zwipe ger ingen förklaring till varför teckningsoptionerna emitteras, men troligen är de en eftergift Zwipe har behövt göra till Fenja som del i förhandlingarna.

I en välplanerad nyemission hade dessa tillkommande och väsentliga faktorer ha varit framförhandlade vid emissionens offentliggörande.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är oftast en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Zwipe har mottagit garantiåtaganden på 14,1 Mkr (35,5% av emissionen). Av detta avser 8,6 Mkr bottengaranti vilket leder till en flagga. Bottengaranterna ersätts med 15% av garanterat belopp medan toppgaranten får 8%. Det framgår inte om ersättningen betalas ut kontant eller i nytryckta units. Bottengaranterna består av 19 huvudsakligen externa parter. 100% Fonden Fenja Capital II är ensam toppgarant.

AKTIEN HANDLAS TILL/UNDER TECKNINGSKURS

Om teckningskursen inte ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Om aktien därtill handlas ned visar det på ett stort misstroende.

Sedan teckningsperioden startade den 6 december har aktien handlats som lägst i 0,101 kr, att ställa mot teckningskursen 0,10 kr.

PARALLELL INLÖSEN AV TECKNINGSOPTIONER

Värt att känna till är att Zwipe har utestående teckningsoptioner av serie TO1 med sista teckningsdag den 13 december. Två teckningsoptioner krävs för att teckna en aktie för 0,11 kr. Det här kan som mest inbringa knappa 3,6 Mkr (NOK).

Att teckna via TO1 är alltså 1 öre dyrare än att teckna i företrädesemissionen. Den som tecknar units i företrädesemissionen erhåller utöver en aktie även en teckningsoption av serie TO2. Varje teckningsoption (TO2) ger rätt att teckna en aktie i mars 2025 för 0,10 kr/aktie.

I fredags startade teckningsperioden i Zwipes företrädesemission, som sker både på First North i Sverige och på Euronext Growth Oslo i Norge.

Den svenska aktien står för närvarande i 0,144 kr vilket innebär en teckningsrabatt på 30,6%. Den norska aktien står i 0,1425 kr vilket ger en rabatt på 29,8%. Teckningskursen är 0,10 kr både i svenska och norska kronor. Teckningsperioden pågår till och med den 19 december i Sverige och 20 december i Norge.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras, omkring den 20 december.

Läs även:

Zwipes nyemission: Oklart hur insiders agerar

Emissionsguiden inleder bevakning av Zwipes företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander