Flaggan i topp för tredje Apan

Tredje AP-Fondens VD Thomas Nicolin slutade epoken som VD för det som tidigare var Femte med flaggan i topp. Under förra året sjönk avkastningen för fondens totalportfölj med 1,5 procent vilket var 7 procentenheter bättre än fondens jämförelseindex. Nu ska index slås igen.

Vid årsskiftet byttes portföljen ut till 130 nya miljarder från AP-fondernas totala tillgångar.

”Målsättningen är att nå en överavkastning på 0,3 procent per år över en femårsperiod. Arbetet med att nå det påbörjas omedelbart”, säger Thomas Nicolin, VD för Tredje AP-Fonden och tidigare VD för det som var Femte AP-Fonden.

Att slå jämförelseindex med 0,3 procent kan tyckas vara en blygsam ambitionsnivå. Men det beror ju på vad man jämför med. De fyra nya AP-Fonderna kommer att ha olika tillgångsslag i portföljen med allt från svenska och utländska obligationer, realränteobligationer, aktier, fastigheter och onoterade innehav. På skuldsidan finns sedan åtaganden att betala pensioner till svenska folket om kanske 30-40 år.

”Avkastningskravet är ett genomsnitt av flera olika tillgångsslag och deras jämförelseindex. Vi upplever nog målet som ambitiöst. Att slå index på lång sikt är svårare än man kan tro”, säger Thomas Nicolin.

Facit för gamla Femte AP-Fonden visar vad det handlar om. Den senaste femårsperioden har fonden haft en genomsnittlig avkastning på 24,5 procent per år, vilket är lägre än jämförelseindex på 25,2 procent. Ifjol gick det alltså exceptionellt bra.

Den delportfölj som gav det största bidraget till överavkastningen under 2000 var den svenska. Bland annat var fonden överviktad i Investor, Industrivärden och Latour, tre investmentbolag som hade ett starkt år förra året. Samtidigt var fonden underviktad i H&M och Telia, två bolag som gick dålig på börsen förra året.

”Jag ärvde investmentbolagen från min företrädare och har inte känt för att sälja av dem. När rabatten föll i bolagen under fjolåret visade det sig vara ett bra beslut. Däremot är jag ledsen över att vi inte hade färre Telia ändå”, säger Thomas Nicolin.

Hur den nya tillgångsportföljen ska se ut offentliggörs först nästa årsskifte. Thomas Nicolin är förtegen kring vad som kommer att göras eftersom det kanske skulle påverka andra aktörers beteende på marknaden. Klart är att dagens portfölj, med 70 procent av tillgångarna i obligationer, kommer att förändras kraftigt för att målet ska nås.

Studier som Tredje AP-Fonden låtit göra visar att fonden kan öka avkastningen väsentligt utan att för den skull höja risknivån om tillgångsmassan förändras. När det gäller fondens onoterade innehav, andelar i AP-fastigheter och onoterade aktier som skiftats ut från gamla Fjärde AP-Fonden, är han däremot tydlig.

”Vårt ägande i AP-Fastigheter ser vi som långsiktigt. Säljer vi aktierna i dag får vi ändå inte ut det fulla värdet på bolaget så då kan vi lika gärna avvakta. Jag ser det som en intressant möjlighet för en långsiktig placerare att ibland kunna placera i bolag som tillfälligtvis är fel värderade”, säger Thomas Nicolin.

Synpunkten rimmar väl med att fonden tidigare ägde stora aktieposter i investmentbolag som Investor och Industrivärden, två bolag som handlats med rabatt på börsen.

Tredje AP-Fonden äger också en fjärdedel av den portfölj av onoterade innehav som tidigare byggdes upp inom ramen för Fjärde AP-Fonden. De onoterade innehaven förvaltas sedan årsskiftet av den nya Fjärde som sedan ger de övriga delägarna del av avkastningen.

”Vi har inga synpunkter på dessa onoterade innehav utan ser den verksamheten enbart som en placering. Vill Fjärde AP-Fonden ta över verksamheten helt är det OK för oss”, säger Thomas Nicolin.

Tredje AP-Fonden kommer att vara en aktiv ägare i de bolag där fonden har stora innehav. Idag är Thomas Nicolin engagerad i arbetet med att utse ledamöter i Kungsleden, Cardo och Industrivärden. Arbetet sköts via bolagsstämmovalda nomineringskommittéer. Beslutet att tillsätta en nomineringskommitté i Ericsson ser han som positivt.

”Det blir tydligt för alla vem man ska vända sig med synpunkter på styrelsens sammansättning”, säger Thomas Nicolin.

Bland egna synpunkter nämner Thomas Nicolin att tjänstemän anställda i bolaget inte bör ingå i styrelsen, vid sidan av VD, att samtliga ledmöter borde äga aktier i bolaget, samt att ledmöter ska ha relevant kompetens. Varje styrelse ska också ha ledmaöter som inte står i beroendeförhållande till huvudägaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG