Fjärde AP-Fondens VD tror på skakig börs

Fjärde AP-fondens VD Thomas Halvorsen räknar med fortsatt osäkerhet på börsen den närmsta tiden. Tillväxtaktier som inte levererar kommer att sjunka ytterligare.

”Det ser rätt blekt och darrigt ut just nu. Jag tror att hela första halvåret blir svängigt. Men jag är varken pessimist eller optimist. Det betyder att jag trots allt tror på en liten återhämtning under andra halvåret”, säger Thomas Halvorsen.

”På vissa branscher tror jag dock att det kan bli ytterligare korrigeringar. Det rör de bolag vars aktiekurser handlats upp som en följd av höga tillväxtförväntningar”, säger Thomas Halvorsen.

Det har gått drygt två månader sedan Fjärde AP-Fonden fick dela upp sin portfölj av svenska aktier i fyra högar för att istället få obligationer från gamla 1-3 AP-Fonden, allt som en del av det förnyade pensionssystemet. Den nya Fjärde AP-Fonden har tillgångar på 130 miljarder kronor varav nästan 70 procent är obligationer. På sikt ska andelen aktier växa ordentligt.

Thomas Halvorsen bestämmer själv takten och han tänker inte avslöja vilka planer han har för fonden, det skulle ju kunna påverka beteendet hos andra aktörer på kapitalmarknaden. Därför vill han inte heller peka ut vilka tillväxtaktier han tror kommer att göra investerarna besvikna. Bland börsens högt värderade tillväxtaktier finns H&M, Skandia, Assa Abloy, Securitas, Telia och självfallet Ericsson. Istället drar han parallell med tidigare korrigeringar av aktiekurser.

”Vi hade samma utveckling med högt uppskruvade aktiekurser på 1980-talet då flera bioteknikföretag skenade iväg på börsen. Men de föll tillbaka och sedan tog det flera år innan de kom tillbaka igen. Pharmacia var ett sådant exempel. Pharmacia handlades upp till vinstmultiplar som förutsatte att bolaget skulle växa dubbelt så fort som resten av branschen. Men så blev det ju inte. I flera bolag på Stockholmsbörsen tror jag utvecklingen framöver kommer att göra investerarna lika besvikna”.

Thomas Halvorsen har trots sin förminskade inflytande på Stockholmsbörsen varit djupt engagerad i vårens hetaste styrelsefråga, den i Ericsson. Att Ericsson är på väg att utse en nomineringskommitté ser han som ett klart steg i rätt riktning för att förbättra styrelsearbetet i företaget. I Ericsson ska de institutionella ägarna representeras av Alectas VD Lars Otterbeck och Roburs VD Anders Ek.

Själv har Thomas Halvorsen tidigare varit engagerad i arbetet att utse fungerande styrelser i Volvo och SCA.

”I de fall vi har nomineringskommittéer så är erfarenheten överväldigande positiv. I de kommittéer jag sitter med så får man god och initierad feedback från styrelsens arbete. Det har skett högst markanta förbättringar under de senaste åren”, säger Thomas Halvorsen.

Men tror du verkligen att ledamötena i Ericssons nomineringskommitté kommer att kunna påverka styrelsesammansättningen. Är det inte en risk att de två institutionella representanterna blir gisslan?

”Fungerar inte arbetet ska nomineringskommittén självfallet upphöra. Nomineringskommittéer är ett utomordentligt bra redskap. Fungerar de leder de till förändringar där det behövs.”

Men alla företag behöver inte nomineringskommittéer, enligt Halvorsen. Det beror helt på bolagets ägarbild. Mindre bolag med en stark ägare kan kanske på egen hand sätta ihop en bra styrelse, som de externa aktieägarna sedan stödjer.

Thomas Halvorsen vill inte säga något om framtiden. Men det blir stor skillnad jämfört med tidigare. Fjärde AP-Fonden ökade exempelvis redan i fjol andelen amerikanska aktier för att anpassa sig till ett globalt index istället för att som tidigare ha varit avsiktligt överviktad i europeiska aktier.

Därtill är AP-Fonden numera delägare i AP-Fastigheter. Fjärde AP-Fonden har även ansvaret för den portfölj av onoterade innehav som fonden samlade på sig innan tillgångarna i de gamla AP-fonderna delades upp. Vad som ska hända med dessa är inte klart ännu. Målsättningen att slå index kvarstår dock.

”De senaste två åren har vi slagit index med 3,2 procent. Målet att slå index med 5 procent över en femårsperiod har vi därmed klarat hittills”, säger Thomas Halvorsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.