Fjällgruva lockar
Avgaskatalysator-metallen palladium har haft en osannolik prisutveckling under det senaste året. Från nivåer kring 150 dollar per uns (31 gram) för några år sedan betalades ädelmetallen i början av året till 1.100 dollar. Därefter har priserna sjunkit något, igen, till cirka 800 dollar, men fortfarande är priset nästan tre gånger så högt som för guld. Prisutvecklingen, som brukar skyllas på ryckig rysk produktion och ökad efterfrågan till bilavgasrening (en katalysator kräver 1-3 gram) har satt fart på svenska mineraljägare. I dagarna står det klart att planerna för att starta en gruva för att utvinna den värdefulla metallen kommit ett steg närmare.
Det lilla kanadensiska gruvbolaget North Star Diamond, helägt av Poplar Resources, har mutat in knappt 50 kvadratkilometer i Härjedalen, och marknadsför i denna vecka projektet på en gruv- och prospekteringsmässa i Toronto, och hoppas där få pengar till fortsatta borrningar. De 36 borrningar som finns gjorda har utförts av staten men då i syfte att finna koppar och guld. Halterna visade sig för låga.
Borrkärnorna var inte tidigare granskade i syfte att finna palladium. När kanadensarna i höstas gjorde de kompletterande undersökningar som krävdes kom överraskande resultat. I vissa kärnor uppmättes ett palladiuminnehåll på upp till 4,18 gram per ton malm. Som jämförelse kan nämnas resultatet från ett annat projekt, det som det svenska gruvföretaget Nan (North Atlantic Natural Resources) driver i Koillismaa i Finland. Där ligger fynden av guld, platina och palladium tillsammans på 0,3-0,6 gram per ton, en nivå som Nan ser som godkänd.
Ytlig kropp
Än är osäkerheten stor om hur stor malmkroppen i Härjedalen är. De mätningar som gjorts tyder på att den kan vara upp till fem kilometer lång med en bredd på några 100 meter. Kroppen ligger ytligt, vilket betyder att en eventuell framtida gruva kan drivas som ett dagbrott.
Dit är dock vägen – som vid alla gruvprojekt – lång. Skulle en gruva bli av behövs i storleksordningen 400-500 miljoner kronor till de omedelbara investeringarna. Det kan tidigast bli aktuellt om fem år.
»Att finna investerare i Sverige är en omöjlighet i dessa dagar«, säger Jan Ola Larsson, projektledare vid North Star Diamond.
Några liknande projekt finns heller inte i Sverige. Palladium har tidigare inte ansetts existera i brytvärda mängder i Sverige. När Jan-Ola Larsson beskriver det nya området, kallat Bottenbäcken, är han nästan lyrisk om möjligheterna.
»Objektet är Sveriges i särklass bästa palladiumprojekt. Det är ingen tvekan om det. Kanske är det Skandinaviens bästa och förutsättningarna finns att det kan vara en rejäl fyndighet«.
Det återstår att se om det kan bli en gruva. De berörda markägarna är många och den ort som ligger närmast en eventuell gruva, Storsjö Kapell, har tidigare gjort sig känd för att ta ställning mot storskalig naturexploatering. Det var de boende i Storsjö Kapell som på 1970-talet lyckades organisera en landsomfattande opinion för att stoppa utbyggnaden av vattenkraft i det närbelägna fiskeparadiset Sölvbacka strömmar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.