Fitbit: Räknar stegen från friskvård till hälsovård

Internetuppkopplade accessoarer var superhett runt 2015. Sedan dess har Googleglasögonen floppat och GoPro, Fitbit och andra ”wearables”-aktier rasat runt 90 procent. Fitbit gör nu ett strategiskt omtag från ”stegräknare” till mer hälsovård. Det är spännande.
Fitbit: Räknar stegen från friskvård till hälsovård - bf4afd54-5bdf-47be-8864-bab34254aa34fitcroph450q80upscaletruew800s34e2dce674220912a88eb2264dba469197c71e43

Få saker är så ute som det som nyss var nytt och inne. För några år sedan var det ett helt tema att investera i så kallade ”wearables”, alltså internetuppkopplade accessoarer. Det började med Googles glasögon och blev riktigt stort med GoPros hjälmkameror och inte minst smarta klockor från Fitbit med flera. Ungefär där sprack bubblan. Aktierna i GoPro och Fitbit har rasat cirka 90 procent från toppen. Kanske inte så konstigt för bolag med betydande förluster och försäljning som faller markant på marknader som svämmas över av Kina-varumärken med likartad prestande och lägre pris. Men det är skillnad på krisbolag och bolag i kris.

Börsplus har läst ett par intressanta analyser av Fitbit (läs här och här</a>) och gjort en egen översiktlig koll och landar i att chansen är rätt stor att Fitbit är ett bra bolag på en dålig marknad.

Det är inte det sämsta givet att Fitbit också verkar ha en bra plan för hur man förflyttar bolaget från den dåliga marknaden för smarta klockor till en stekhet marknad, nämligen den för digitalt understödd hälsovård.

Men ursprunget är alltså de ”smarta klockor” som började komma för ett antal år sedan och var ett slags hybrid mellan sportklocka, stegräknare och många av de funktioner som finns i en mobiltelefon.

Marknaden för smarta klockor påminner en hel del om mobiltelefoner. Underifrån finns hård konkurrens av lågprisvarianter från Asien och den övre delen av marknaden domineras helt av Apple, vars Iphone respektive Apple Watch ligger klart högst i både pris och attraktionskraft.

Det som kan sägas till Fitbits fördel är att man trots allt är ett väldigt känt varumärke i sin kategori och att man nyligen gjort en ny framgångsrik lansering. Modellen heter Versa och kommer knappast ensamt rädda Fitbit men visar ändå att bolaget besitter förmågan att göra attraktiva konsumentprodukter till ett pris på 2000 kronor i Sverige.

Fitbits nya smartwatch Versa

Så här beskrivs Fitbits nya smartwatch Versa av sporthandlaren XXL:

”Smartwatch som hjälper dig att förbättra din hälsa och träna optimalt. Inbyggd pulsmätare. Över 4 dagars batteritid. Appar, höjdmätare, vibration, WiFi m.m.

Versa är en högteknologisk klocka med oändliga möjligheter och allt du behöver för att leva ett mer hälsosamt liv. Här får du optisk pulsmätare, över 4 dagars batteritid, musik utan telefon, populära appar, träningshjälp med mera. Klockan hjälper dig också att övervaka din sömn och hjärtfrekvens.

Klockan har On-Screen Workouts, som ger information och vägledning om när du behöver röra på dig. Dessutom har den integrerade program med spårning för löpning, cykling och styrketräning, som ger realtidsstatistik på skärmen och rapporter efter träning. Fler än 15 förhandsprogrammerade träningslägen och en mängd möjligheter till aktivitetsmätning, måluppfyllelse och framsteg. Allt skickas till Fitbit-appen (gratis) på din smartphone.

Klockan kan lagra upp till 300 låtar via Deezer, för lyssning utan mobiltelefon. Öppna dina favoritappar för nyheter, väder, sport, fitness, resor, transport m.m. med ett enkelt tryck. Fitbit Versa kan användas vid simträning och är vattentät ned till 50 meter.”

Några andra faktapunkter som vi ser som väldigt positiva för Fitbit:

  • Grundarna, James Park och Eric Friedman, verkar vara ett bra team. De är bara 41 år gamla men Fitbit är det tredje bolag de grundar och driver tillsammans.
  • Båda grundare jobbar kvar i bolaget och är fulltankade med aktier. De tar ut minimal lön och har inte sålt en enda aktie söder om 40 dollar.
  • Lanseringen av Versa visar att bolaget har kvar förmågan att göra attraktiv och väldesignad konsumentelektronik som man kan ta bra betalt för.
  • Fitbit har nära 600 miljoner dollar i kassan. Med nuvarande förlusttakt räcker kassan i kanske 5 år. Förluster är aldrig kul men bolaget har åtminstone inte kniven på strupen.
  • Fitbit investerar nära 300 miljoner dollar per år i R&D. Rensat för det är Fitbit höglönsamt. Om än krympande.

Frågan är alltså hur R&D-investeringarna ska vända Fitbit till tillväxt igen? Svaret är digital hälsovård. Det är åtminstone planen.

Närmast har man lanserat en plattform för företagshälsovård. I USA är detta en jättemarknad, inte minst eftersom sjukförsäkringar är en stor kostnad för företag och individer.

En annan potentiell guldgruva är de enorma mängder data som Fitbit samlat på sig efter ett decennium med miljontals dagliga användare. Det finns många teknikbolag som kan skryta med mycket ”Big Data”. Men varken Google, Facebook, Microsoft eller Amazon har nog i närheten av så mycket data kring träning, puls, sömn etcetera.

Om någon av dessa känner att det är prioriterat att snabbt ta en position inom e-hälsa så kan Fitbits data vara en viktig framgångsfaktor. Det finns alltså, tror vi, ett stort strukturvärde i Fitbit som inte syns i resultaträkningen.

Fitbit
Börskurs: 5,00
Antal aktier (miljoner): 243,0
Börsvärde: 1 215 MUSD
Nettokassa: 580 MUSD
VD James Park
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 1 450 1 305 1 175
– Tillväxt -11% -10% -10%
Rörelseresultat -123 -49 12
– Rörelsemarginal -8,5% -3,8% 1,0%
Resultat efter skatt -94 -37 9
Vinst per aktie -0,39 -0,15 0,04
EV/Sales 0,5 0,6 0,6

Tabellen ovan ska man inte titta för mycket på. Det är väldigt grova estimat/gissningar där Börsplus penslar in fortsatt fallande omsättning men något bättre lönsamhet i takt med att fallande ”friskvårdsprodukter” om några år delvis kompenseras av mer lönsamma ”hälsovårdstjänster”.

Om detta kan bli verklighet har vi ingen aning om. Allt för mycket är ännu osäkert om Fitbits nya strategi. Men duktiga grundare, bra varumärke och produkthistorik och oceaner av data är en lovande början.

Det intressanta ur värderingssynpunkt är att bolaget bara värderas till ungefär halva omsättningen. Skulle man rensa bort R&D-kostnaderna så blir det ett ensiffrigt p/e-tal för den gamla, visserligen krympande, verksamheten.

Nedan skissar vi på lite olika scenarier för Fitbit där huvudscenariot är en uppsida på cirka 35 procent. Under antagande att Fitbit bromsar förlusterna, stabiliserar intäkterna och på sikt visar viss trovärdighet inom hälsovårdsspåret. Och därtill värderas i nivå med omsättningen. EV/Sales 1x alltså.

Den stora kassan och den stora ”kudden” i form av R&D som bolaget självt förfogar över gör att det är svårt att se en superstor nersida ens i ett pessimistiskt scenario. För att tappa halva investeringen måste man börja bläddra i katastrofkatalogen.

Det som kittlar är så klart det optimistiska scenariet. Lyckas Fitbit ta en position inom hälsovård så finns stor uppsida. Både för bolaget men inte minst för aktien. Klassar börsen om aktien från ”konsumentelektronik på fallrepet” till ”medicinteknik” så är Fitbit en dubblare. Fitbit är dock en ny bekantskap för Börsplus och vi kan ha missat avgörande delar. Med det sagt tycker vi ändå aktien är köpvärd för den som är intresserad av Fitbits marknader i allmänhet eller utländska utbombade aktier i synnerhet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.