KONE
Finska hissjätten går vidare med dörravknoppningen
Finska hissbolaget Kone, som är noterat på Helsingforsbörsen, meddelade i september att dörrverksamheten av bolaget skulle genomgå en strategisk översyn. Syftet var att “uppskatta dess optimala struktur och synergier” och en försäljning ligger på bordet. Dörrverksamheten är en blygsam del av Kone-koncernen. År 2023 stod divisionen för drygt 2% av hela koncernens omsättning.
Nu kan Affärsvärlden berätta att Kone går vidare med säljplanerna. Danske Bank har fått ett rådgivarmandat av den finska hissjätten för att hjälpa till med att sälja verksamheten, uppger källor för Affärsvärlden. Säljprocessen är fortfarande i ett tidigt skede och förväntas dra igång under tidig vår.
Intresse bland potentiella köpare finns för dörrverksamheten som uppges omsätta cirka 220 miljoner euro.
“Det är en rätt tunn organisation om man knoppar av den. Dörrverksamheten har stor nytta av att vara en del av Kone:s globala organisation, så många potentiella köpare försöker bedöma hur dörrverksamheten funkar som en självständig enhet”, uppger en källa för Affärsvärlden.
Kones dörrdivision har störst verksamhet i Frankrike, Finland och Nederländerna med drygt 1300 anställda globalt.
Finlands rikaste på ägarlistan
Produktkatalogen för Kone:s dörrverksamhet innehåller bland annat svängdörrar, skjutdörrar, vändkors, gliddörrar och rulljalusier. Bolaget lyfter själv fram att produkterna kan förbättra säkerheten i byggnaden genom att bland annat ha särskilda sensorer och detektorer för in- och utpassering.
Kone är också känt för att Finlands rikaste person, Antti Herlin, äger aktier för över 66 miljarder kronor i bolaget. Företaget grundades av hans far Pekka Herlin, som utvecklade Kone till ett globalt hissimperium.
Det finska hissbolaget har dock haft en svag utveckling på börsen senaste tre månaderna då aktiekursen sjunkit med drygt 9%.
Danske Bank och Kone har avstått från att kommentera.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.