Finlands rikaste fyller på i hissbolaget

Antti Herlin, tidigare VD och numera ordförande för finska hisstillverkaren Kone, har köpt ytterligare aktier i bolaget - totalt för motsvarande en halv miljard kronor hittills i november.
Finlands rikaste fyller på i hissbolaget - ANTTI HERLIN
Antti Herlin är Finlands rikaste person. Bilden är från 2011. Foto: Mikko Stig/Lehtikuva/SCANPIX

Finlands rikaste person, Antti Herlin, har länge varit högst upp på listan över dollarmiljardärer i vårt östra grannland. Enligt den kartläggning som Affärsvärlden gör i samarbete med amerikanska finanstidningen Forbes är Antti Herlin god för 3,8 miljarder amerikanska dollar. Mycket pengar, men inte tillräckligt för att vara med på topp 20 rikast i Norden, som Affärsvärlden tidigare skrivit om.

Nu har emellertid Antti Herlin stuvat om i sin aktieportfölj och köpt nya aktier i hissbolaget Kone, företaget som hans far Pekka Herlin utvecklade till ett riktigt hissimperium.

Antti Herlin äger nu 23,2% av kapitalet.

Kone har haft en knackig utveckling på börsen det senaste året med en nedgång på drygt 6% och handlas nu kring 42 euro per aktie. Hissbolaget genomför nu ett VD-byte där Philippe Delorme tar över som VD från och med 1 januari, som Affärsvärlden tidigare rapporterat.

Förlorade budstrid

En katalysator till köpet kan tänkas vara att en mångårig kamp över fastighetservicebolaget Caverion nu är över.

Antti Herlin har varit storägare i Caverion länge, men under 2022 inleddes en budstrid ledd av de rivaliserande riskkapitalbolagen Triton och Bain. I slutet av oktober blev så affären klar, där svenska riskkapitalbolaget Triton köper fastighetsservicebolaget. För Antti Herlin blev det till att sälja sina drygt 15% av Caverion-innehavet till ett värde av 2,1 miljarder kronor.

För de pengarna har Antti Herlin nu istället köpt ytterligare en miljon aktier värt nästan en halv miljard kronor i hissbolaget Kone. Han har även köpt mindre poster i finska storbanken Nordea, kemibolaget Kemira, telekombolaget Nokia och förpackningsbolaget Huhtamäki under hösten.

Antti Herlins aktieinnehav

Bolag Värde (MSEK)
Kone 60 371
Sanoma 1 641
UPM-Kymmene 1 635
Huhtamäki 1 010
Konecranes 418,5
Wärtsilä 273,8
Nokia 115,6
Metso 84,9
YIT 72,9
Marimekko 44,9
Lassila & Tikanoja 18,6
Nordea Bank 11,7
Kemira 10,5

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör