Fingerprint Cards
Fingerprint: Oklart om Google-samarbetet är exklusivt
Googles I/O-konferens, där det nya operativsystemet Android M med stöd för fingeravtyckssensorer presenteras, började i går och avslutas i dag. Jörgen Lantto hänvisar till en video på Youtube som Google lade upp i går, där de visade en telefon med en fingeravtryckssensor.
“Det är en telefon som vi har hjälpt dem att ta fram”, säger Jörgen Lantto till SIX.
“När vi utvecklar våra sensorer vill vi testa dem i en verklig miljö och då tar vi en existerande telefon och stoppar in en sensor, och det är en del i vårt vanliga utvecklingsarbete. Men i det här fallet har vi tillhandahållit sådana enheter till Google. Och de har hjälpt dem att utveckla mjukvaran för när de gör det behöver de hårdvara”, fortsätter han.
Är det här ett exklusivt samarbete eller har de använt sig av flera sensortillverkare?
“Det vet jag inte, men vi har vårt team i USA och jag fick just en bild där de räknar upp ett antal leverantörer som de tackar för hjälpen och det finns inga andra fingeravtrycksleverantörer i den bilden. Men det är allt jag kan säga om det. Vi har inte pratat med Google om någon annan, vårt fokus har varit vad vi gör med dem”, säger Jörgen Lantto.
Arbetet med Google har enligt Lantto pågått “under några månader” och har mestadels skett på varsitt håll, även om Fingerprint ska ha gjort “punktinsatser” hos Google.
Jörgen Lantto ser ingen risk för Fingerprints affärsmodell i och med att Google standardiserar mjukvaran i Android – hårdvaruförsäljningen sker fortfarande “på egna meriter”.
“Den enda skillnaden är att Google standardiserar miljön i telefon vilket gör den bredare och mer tillämpbar för industrin. Vi är övertygade om att det påskyndar tillämpningen av den här teknologin. Men sen när det väl sker ska varje sensorbolag konkurrera som tidigare, och det är den bästa leverantören som får affärerna. Men kakan blir väldigt mycket större”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.