Fingerprint Cards
Fingerprint backar efter rapport
Den globala ekonomiska oron tilltog på nytt efter att Kina sagt att USA bryter mot det samförstånd som nåtts mellan ländernas presidenter genom de nya tullarna på 10 procent på kinesiska varor.
Matvarujätten Icas rapport belönades med en rejäl kursuppgång medan Fingerprint Cards backade efter sin rapport.
Klockan 12 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till 1.488. Aktier för 5,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index ned 0,7-0,9 procent.
Securitas var enda storbolaget på plus efter en uppgång på 0,6 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Securitas till köp. Mer defensiva bolag utvecklades återigen bättre än OMXS30 som helhet. Astra Zeneca, Essity och Telia handlades runt nollstrecket.
Betydligt större nedgångar stod bland annat SSAB och Boliden för, runt 3 procent, men även verkstadsbolag gick tungt.
Rapportflödet fick kraft på nytt under torsdagsmorgonen. Dagligvarujätten Ica:s justerade rörelseresultat var 10 procent högre än väntat, med ökade marginaler. Aktien steg 8 procent och nådde som högst rekordnivån 482:60 kronor.
I detaljhandelssektorn steg Clas Ohlson marginellt efter att som mest ha stigit över 3 procent. Den organiska försäljningen steg 10 procent och online-försäljningen steg 89 procent under juli.
Fingerprint Cards bruttomarginal minskade sekventiellt och nettoomsättningen var lägre än för samma period i fjol. Aktien sattes ned nästan 9 procent.
I gamingsektorn steg Stillfront, vars omsättning ökade med 46 procent i det andra kvartalet, med 0,4 procent. Alla tre aktiva produktområden visade tillväxt för tredje kvartalet i rad.
Leo Vegas fortsatte ned 4,3 procent, efter att på onsdagen ha backat 9 procent trots en kvartalsrapport som var över förväntan.
“Marknaden måste ha blivit skrämd av de pågående problemen i Storbritannien där intäkterna minskade med 35 procent”, menade Pareto i en analys, som även sänkte riktkursen något för Leo Vegas på torsdagsmorgonen.
THQ Nordic steg å andra sidan 3 procent, sedan Nordea höjt riktkursen och upprepat sin köprekommendation för aktien till följd av onsdagens delårsrapport som var bättre än väntat.
Den brittiska konkurrensmyndigheten har begär att ögonsensorbolaget Tobii ska sälja förvärvade Smartbox av konkurrensbegränsningsskäl, vilket fick aktien att backa 6 procent.
Sektorsvis noterades en mängd fastighetsbolag på plus. Sagax och Atrium Ljungberg var upp 4,1 respektive 2,4 procent. Castellum, Wihlborgs Fastigheter, Hufvudstaden och Wallenstam noterades också på plus.
På makrofronten lämnade Norges Bank som väntat sin styrränta oförändrad, men lät samtidigt lite mer duvaktig i sitt uttalande där de framhöll att osäkerheten har ökat sedan det förra mötet i juni.
På den fortsatta makroagendan väntas detaljhandelsdata och industriproduktion från USA med start klockan 14.30.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.