Finansveteranen satsar på den privata marknaden: ”Som aktiemarknaden på 60-talet”

För ett och halvt år sedan lämnade Mathias Leijon toppjobbet på Nordea för att starta bolaget ROYC tillsammans med två fondförvaltare från Blackstone. Nu lanserar bolaget en plattform som ska göra det lättare för investerare att köpa in sig i riskkapitalfonder.
Finansveteranen satsar på den privata marknaden: ”Som aktiemarknaden på 60-talet” - Mathias Leijon
Mathias Leijon, medgrundare till ROYC. Foto: Pressbild.

Mathias Leijon har gedigen erfarenhet av finansbranschen, både i Sverige och internationellt. Senast kommer han från Nordea där han haft flera roller, bland annat investeringschef för Nordea Fonder och global chef för stora företag, finansiella institutioner samt investmentbanken.

Våren 2021 lämnade han efter åtta år i banken för att starta ett nytt bolag med Oscar von Reis och Octavian Popescu, båda två Blackstone-förvaltare från London. von Reis och Popescu var med och byggde upp PE-fonden Blackstone Tactical Opportunities som under deras tid växte till att ha mer än 40 miljarder dollar i förvaltat kapital.

VILL FÖRENKLA ONOTERADE INVESTERINGAR

Det nya bolaget, ROYC, har byggt en plattform som möjliggör för investerare att köpa in sig i onoterade tillgångar, som exempelvis riskkapitalfonder. Grundartrion har lång erfarenhet inom private equity-investeringar, och upplevde en brist på kvalitetssäkrade investeringsmöjligheter och en tungrodd administration i sektorn.

“ROYC erbjuder professionella investerare att investera i fonder på den privata marknaden, som tidigare bara varit tillgängliga för större institutioner. Fonderna kan vara inom venture capital, infrastruktur, buy outs och så vidare. Vi gör all due diligence och selektering innan fonderna kommer ut på plattformen”, säger Mathias Leijon.

Tanken är att kunderna ska nå plattformen via distributionspartners, som exempelvis banker, family offices och förmögenhetsrådgivare. Minsta investering per fond ligger på 125 000 euro. Utöver detta erbjuder bolaget ett analysverktyg som är inriktad på portföljförvaltning av onoterade tillgångar.

“Det grundar sig i ett behov vi själva hade. Det finns ungefär 33 000 riskkapitalfonder globalt, så marknaden är enorm. Trots att vi är väldigt insatta i private markets och har många års erfarenhet av dessa, så upplevde vi en frustration över att det inte fanns något system som kunde hjälpa oss att hantera all administration samt skapa en överblick över vår portfölj. Det handlade om alltifrån att aggregera rapportering från olika PE-bolag,  till att få en översikt över den totala risk- och sektorexponeringen i portföljen”, säger han.

Dessutom finns det en stor effektiviseringspotential.

“Det är en industri som fortfarande präglas av mycket wet ink. Många papper ska skrivas på och det är taxi fram och tillbaka. Vi vill göra processen smidigare.”

ANNORLUNDA INVESTERINGSPROCESS

Investeringsprocessen i denna typ av onoterade tillgångar skiljer sig från traditionell börshandel. Investeraren köper inga tillgångar direkt, utan förbinder sitt kapital till en fond. Pengarna dras först senare när väl investeringen görs.

“Det kan ta flera år innan alla pengar har investerats i en riskkapitalfond. Detta gör att investeringscykeln ser väldigt annorlunda ut jämfört med börsen. Pengarna du placerar i den privata marknaden är inget som ska plockas ut de närmsta åren. Det är långsiktiga investeringar på riktigt.”

Leijon tror att det finns två anledningar till att allt fler investerare söker sig till de privata marknaderna.

“Riskkapitalinvesteringar har högre avkastning än de publika marknaderna, och de kommer till samma eller lägre risk. Men de privata marknaderna har lägre likviditet och genomlysning, vilket är ett minus. Om vi på ROYC kan vara med och bidra till att göra att transparensen förbättras och att alltfler investerare når marknaden så skulle ju det vara helt fantastiskt”, säger han och fortsätter:

”Den publika marknaden har de senaste decennierna blivit otroligt välpenetrerad. Aktieanalytiker, mäklare och börsmedia utgör ett enormt ekosystem idag. Jag skulle säga att private markets är där aktiemarknaden var kring 60-talet när mutual fund-systemet växte fram i USA och Robur startades i Sverige.”

KLARNA-VETERANER INVESTERAR

Förutom grundartrion har även Klarnas tidigare CTO Koen Köppen samt vice VD Knut Frängsmyr investerat i bolaget. Utöver dessa är såväl finansiärer som bolagsvärdering inte offentliggjorda. Men Leijon antyder att fjolårets finansieringsrunda blev en av de största bland små techbolag i Europa.

”Vad vi har förstått är det en av de största seedrundorna i Europa under 2022”, säger han.

ROYC har idag 25 anställda med kontor i London, Köpenhamn, Oslo och Luxemburg. Huvudkontoret finns i Stockholm, vilket var ett naturligt val enligt Mathias Leijon.

“Sverige har ett fantastiskt rykte internationellt och vi har generellt duktiga investerare på den svenska marknaden. Dessutom har vi en framgångsrik PE-industri och tech-bolag i framkant.”

LOCKANDE VÄRDERINGAR 

Nästa steg för ROYC är att erbjuda egenförvaltade fonder inom segmentet secondaries, det vill säga den privata andrahandsmarknaden, som även inkluderar continuation vechicles. Det senare handlar om en slags “fortsättningsfond”, som kommer till när stora PE-fonder inte vill göra sig av med ett innehav efter x antal år.

”Istället för att börsnotera eller sälja det högkvalitativa bolaget skapar PE-bolaget en så kallade single assets fond, med bara en tillgång/bolag i. Ett lysande exempel på detta fenomen är Belron (Car glass repair).”

Leijon ser bra ingångsläge på marknaden när IPO-klimatet är kallt och alltfler institutioner behöver sälja av sina andelar i PE-fonder.

“IPO-marknaden är betydligt svårare nu än de senaste åren och volymen har kommit ned rejält. Samtidigt tvingas stora pensionsfonder sälja av stora andelar i PE-fonder för att inte portföljsammansättningen ska hamna i obalans. Detta skapar ett säljtryck. Secondaries-marknaden har inte varit så här attraktivt värderad sedan finanskrisen 2009.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.