Christer Gardell
Finansprofilen i börsraset: ”Inte dags att vara Don Quijote”
Finansmannen Christer Gardell spekulerar i att effekten av dem lär bli begränsad. Sven Hagströmer tror att det är ett bra tillfälle att sitta på en större kassa.
"Det är inte dags att vara Don Quijote och kämpa mot okända hot", säger Hagströmer.

Stockholmsbörsen öppnade blodrött på torsdagsmorgonen. Donald Trumps besked om höjda globala tullar har fått investerarna att trycka på säljknappen.
Finansprofilen Christer Gardell är inte särskilt oroad över turbulensen.
“Den direkta effekten blir rätt begränsad kortsiktigt. De flesta branscher är välkonsoliderade och företagen har stark ’pricing power’ och kan föra över tullarna till kunderna”, säger han till Afv.
Grundaren till aktivistfonden Cevian påpekar också att tullar på 20% inte nödvändigtvis innebär en prisökning på 20% mot kunden.
“Det tillkommer kostnader som logistik/distribution/försäljning, vilket gör prishöjningsbehovet betydligt mindre”, säger han.
Ett större problem är osäkerheten det skapar.
“Den kan påverka konsumtions- och investeringsviljan negativt. Det är självfallet inte bra”, säger han.
“Otacksamma över vad Trump gjort”
Sven Hagströmer tycker att det är intressant hur marknaderna reagerar på presidentens beslut.
“Om man ska skydda USA, varför går då de amerikanska börserna ner med 4% idag?”, frågar sig investmentbolaget Creades ordförande.
“De tycks vara väldigt otacksamma över vad Trump gjort”, fortsätter han.
Hagströmer tycker dessutom att man talar väldigt lite om det stora handelsöverskottet för tjänster
“Det är ju det som skapar den nya ekonomin. Varor tillhör den gamla i viss mån. Är det verkligen USA:s framtid?”, frågar han sig.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
I den skakiga marknaden som nu råder tror Hagströmer att det är klokt att ha sin “kassa i ordning”. Och han ser inte europeiska tillgångar som någon given tillflyktsort för kapitalet.
“Det här är negativt för hela världen, det är det som är det värsta”, säger han.
Osäkerheten gör att Sven Hagströmer betonar vikten att som investerare hålla sig kylig.
“Jag tror inte det är dags att vara Don Quijote och kämpa mot okända hot. Då är det bättre att köpa in på en högre nivå när molnen skingrats och man vet vad som gäller”, säger han.
“Hela världen är en såpa”
Utspelen om tullarna kan dessutom vara ett sätt att förflytta fokus, spekulerar den rutinerade finansprofilen.
“Man kom precis med förslag på nya sanktioner mot Ryssland, vilket försvann helt i tullbruset. Om det här är ett spel för galleriet vet du inte. Hur mycket är egentligen på riktigt? Hela världen är en sorts såpa”, suckar Hagströmer.
I sin årsredovisning, som släpptes i slutet av mars, redovisar Creades en kassa på strax över 700 Mkr. Hagströmer & Co står förstås redo att sätta den i arbete om möjligheter uppstår.
“Vi tittar hela tiden och har följt flera bolag ganska länge”, säger han.
Senast gick de in i det finska skönhetsbolaget Lumene Group. Och det är investeringar i närområdet som är särskilt intressanta framåt.
“Det är det vi kan. En sak som borde komma ut av det här är att Nordens samarbetet borde bli ännu bättre”, avslutar han.
Läs också:
Hagströmers investeringsknep: ”Kroppen är min kontraindikator”
Fotnot: Christer Gardell har deltagit i finansieringen av Affärsvärldens bevakning av den gröna omställningen. Han har inget inflytande över Affärsvärldens redaktionella arbete.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.