Finanspolitiska rådet: Långsiktigt starka finanser

Sverige har långsiktigt starka finanser, men permanenta finanspolitiska åtgärder riskerar att försvåra en återgång till 1 procents överskott i de offentliga finanserna, uppger myndigheten Finanspolitiska rådet i sin årliga rapport.

“Stabiliseringspolitiken har varit tidsmässigt träffsäker sedan finanskrisen bröt ut. Givet regeringens bedömning av konjunkturläget i höstas var det beräknade finansiella sparandet i budgetpropositionen för 2014 förenligt med en välbalanserad finanspolitik. Sedan hösten 2013 har den stabiliseringspolitiska bilden förändrats och rådet ser nu en risk för att det finansiella sparandet för 2014 blir lägre än vad som är stabiliseringspolitiskt motiverat. Åtgärderna i BP14 är permanenta vilket gör en återgång till 1 procents överskott i de offentliga finanserna svårare”, resonerar rådet i rapporten.

Överskottsmålet nås inte under den innevarande konjunkturcykel, bedömer myndigheten.

“Avvikelsen från målet kan emellertid motiveras av den långa och djupa lågkonjunkturen och behöver inte skada överskottsmålets trovärdighet. I vårpropositionen gör regeringen ett tydligt åtagande om att sparandet 2018 ska återgå till 1 procent av BNP. Detta åtagande är ett värdefullt bidrag till att upprätthålla förtroendet för det finanspolitiska ramverket”, uppger Finanspolitiska rådet som anser att överskottsmålet bör ligga fast.

“De offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet är inte hotad. Inte heller om överskottsmålet ändrades till ett balansmål skulle den offentliga nettoförmögenheten eller bruttoskulden utvecklas oroväckande. Ett lägre mål skulle däremot minska marginalerna för att möta en kommande lågkonjunktur. Ett lägre mål ger dessutom endast en temporär ökning av resurserna till högre utgifter eller lägre skatter. Rådet anser att målet på 1 procents överskott i de offentliga finanserna bör vara kvar tills vidare”, heter det i rapporten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.