Finansplats Stockholm?
KRÖNIKA. Londons finansindustri varnade tidigt för konsekvenserna av en Brexit. Det skulle leda till att bankerna flyttade sin personal från London till länder som hade för avsikt att vara kvar i EU. Enligt lobbygruppen The City UK står nu uppemot 70 000 jobb på spel.
London må deppa, men EU:s övriga medlemsländer jublar. Att ta över Londons högutbildade och välavlönade arbetskraft och den verksamhet de bedriver är bra för den egna banksektorn och ger positiva dynamiska effekter på ekonomin.
Enligt tidningen Independents källor har den europeiska centralbanken lovat ett snabbspår för att kunna ge erforderliga tillstånd. Och det brittiska försäkringsbolaget Lloyds ordförande berättade för nyhetsbyrån The Press Association att det funnits ”stor entusiasm från ett antal EU-länder för att locka Lloyds till deras länder”.
I Sverige hörs inget av den entusiasmen. Här är det i stället bankskatter och resolutionsavgifter som debatteras. Enligt obekräftade uppgifter i SvD i förra veckan är resultatet att Nordea flyttar sitt huvudkontor från Stockholm. Något Jonas Elofsson skriver mer om på sidan 9.
Det ska sägas att det i allmänhet inte är huvudkontoren som EU-länderna tar emot med öppna armar. Och det är de som ger den ökade risk som finansminister Magdalena Andersson varnar för. Men det är samtidigt tydligt att Sverige över huvud taget inte finns med i de Londonbaserade bankernas flyttplaner. De 9 000 jobbflyttar som hittills annonserats går till Frankfurt, Paris, Bryssel, Luxemburg och Dublin.
Sverige hade knappast kunnat vara det självklara landet att etablera sig i. Men med den retorik som kringgärdar bankerna har vi inte gjort mycket för att förbättra vårt lands chanser.
Chefredaktören semestrar
Men håll ut. Den 7 juni är Erik Wahlin tillbaka. Då kan ni läsa honom i spalterna igen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.