Finansministern vill utreda BNP-siffror

Magdalena Andersson vill se över varför Sveriges BNP per invånare har utvecklats svagt sedan år 2008. Att antalet invånare har vuxit har visserligen inneburit högre bruttonationalprodukt, men välståndet per person har inte ökat, menar hon.

Utvecklingen för måttet BNP per capita i Sverige har visserligen utvecklats bättre än i Sydeuropa, men svagare än i USA, Japan och Tyskland, uppger Andersson med hänvisning till statistik från Världsbanken.

Produktivitetstillväxten har varit svag sedan finanskrisen, konstaterar finansministern.

“Det här är naturligtvis någonting vi bör titta närmare på”, säger hon i samband med presentationen av regeringens nya ekonomiska prognoser som överlag har reviderats i negativ riktning.

Jobbskatteavdraget, som den förra regeringen införde, kanske inte driver produktivitet, säger Magdalena Andersson. Det kanske är viktigt med investeringar i humankapital, forskning, infrastruktur och aktiv näringspolitik för att få upp produktivitetstillväxten igen, tillägger hon.

Magdalena Andersson tror inte att migrationen till Sverige är en förklaring till den svaga produktivitetsutvecklingen, utan hon bedömer att den svaga produktivitetsutvecklingen snarare handlar om hur ekonomins sammansättning ser ut – att den svenska industrin har minskat och att Sverige har stimulerat lågproduktiva sektorer är faktorer som kan ha spelat roll, enligt Andersson.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase