Finansministern öppnar för lagändring efter riskkapitalisternas miljardsmäll

"Jag utesluter inte att det behövs ny lagstiftning på området. Rättsläget är problematiskt". Det säger finansminister Elisabeth Svantesson efter Afv:s avslöjande att Skatteverkets beslutat om efterstaxering av 75 riskkapitalister på totalt 1,6 miljarder kronor. Det "vore olyckligt att driva sektorn ur landet", säger hon vidare.
Finansministern öppnar för lagändring efter riskkapitalisternas miljardsmäll - Affärsvärlden, Elisabeth Svantesson (M), Finansminister
231204 Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under en fotografering den 4 december 2023 i Stockholm. Foto: Meli Petersson Ellafi / BILDBYRÅN / COP 162 / MP0072

I flera månader har riskkapitalbranschen sjudit av frustration över en väntad offensiv från Skatteverket. Förra veckan kunde Afv avslöja att runt 75 anställda på riskkapitalbolag nu eftertaxeras totalt 1,6 miljarder kronor, med utgångspunkt att beskatta all vinstdelning, carried interest, som inkomst av tjänst.

Sedan dess har röster höjts som varnar för att riskkapitalbolag i den framgångsrika branschen kommer att fly landet om den hårdare linjen upprätthålls. Men mest upprördhet har otydligheten skapat – att Skattverket lutar sig mot praxis istället för förutsägbara lagar och regler. I samtal med Afv kallade en jurist situationen för “rättshaveri”.

Oförutsägbarheten problematisk…

Skattefrågan ligger på finansminister Elisabeth Svantessons (M) bord.

Hur tycker regeringen att vinstdelning ska beskattas för anställda på riskkapitalbolag? Som inkomst av tjänst eller inkomst av kapital?

Exakt hur carried interest ska beskattas kan jag inte uttala mig om då det pågår flera rättsprocesser just nu. Men det är tydligt att nuvarande situation där våra regelverk upplevs som helt oförutsägbara inte är önskvärd. Vi behöver ha förutsägbara skatteregelverk i Sverige för att möjliggöra investeringar. Ytterst handlar det om legitimiteten i skattesystemet”, skriver finansministern i mejl till Afv.

Skatteverkets beslut mot 75 riskkapitalister kommer även att innebära så kallade konsekvensbeslut mot deras arbetsgivare, bland dem EQT, CVC och Bridgepoint. Den vinstdelning som nu betraktas som tjänsteinkomst ska bolagen efterbetala arbetsgivaravgifter på. Även detta kommer att handla om miljardsummor.

Hur stämmer Skatteverkets offensiv överens med din och Niklas Wykmans uttalade önskan att öka konkurrenskraften för riskkapitalbranschen i Sverige?

Regeringen är väl medveten om hur viktig riskkapitalbranschen är för svensk konkurrenskraft och tillväxt. Därför har vi som du säger uttalat en tydlig önskan om att öka konkurrenskraften för riskkapitalbranschen i Sverige. Utifrån den insikten och avsikten kan jag konstatera att det naturligtvis är problematiskt om tillämpningen av ett regelverk upplevs som oförutsägbart och att sådana förutsättningar inte främjar ett gynnsamt klimat för riskapitalsektorn.”

…liksom rättsläget

Branschen är enligt många av Afv:s källor i uppror över detta och hävdar att risken för en utflytt av PE-bolag är överhängande om beskattningen drivs igenom enligt Skatteverkets hårdare praxis. Hur ser du på det? 

Vi behöver ha förutsägbara skatteregler för att få till ett gynnsamt klimat för riskkapitalförsörjningen i Sverige. Riskkapitalbranschen är viktig för svensk konkurrenskraft och möjliggör viktiga investeringar, inte minst för att möta investeringsbehov kopplade till den gröna omställningen.”

Det oklara rättsläget kritiseras som “rättshaveri” av en jurist jag pratat med. Han menar att otaliga anställda riktat frågor till Skatteverket för att försöka göra rätt, men nu ändå efterbeskattas avsevärda summor?

“Jag tycker rättsläget är problematiskt. Det är inte bra att våra skatteregler upplevs som oförutsägbara. Vi följer nu detta noga och får återkomma till om något behöver göras. Jag utesluter inte att det behövs ny lagstiftning på området.”

“Olyckligt” om sektorn drivs ut

Vad har du för besked att ge till riskkapitalister som redan börjat leta mäklare i London? Jag har flera källor på att det sker. 

Mitt budskap är att regeringen vet hur viktig riskkapitalbranschen är för svensk konkurrenskraft och tillväxt. Sverige har en välutvecklad riskkapitalsektor och andra EU-länder tittar på Sverige som ett föredöme inom detta område. Om det är så att osäkerheter kring regelverken hotar att driva sektorn ur landet så vore det olyckligt, för näringslivet, för strukturomvandlingen och i förlängningen såväl klimatomställningen som välfärden.”

I december, parallellt med Skatteverkets beslut, tillsatte finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) en utredning för att främja riskkapitalbranschens förutsättningar i Sverige. Det har riskkapitalister som Afv pratat med inte varit sena att beskriva som att “sila mygg och svälja kameler”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.