Finansministern om Northvolts kris: Det är upp till ägarna – inte skattebetalarna

Det är principellt fel av staten att gå in och rädda företag. Nu är det Northvolts ägares uppgift att få in pengar – det är knappast något som skattebetalarna ska ta ansvar för, säger finansministern Elisabeth Svantesson till Affärsvärlden.
Finansministern om Northvolts kris: Det är upp till ägarna – inte skattebetalarna - Elisabeth Svantesson finansminister på SNS seminarium
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under torsdagens seminarium på SNS. Foto: Allan Seppa/SNS

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) ställs till svars för höstbudgeten under en frågestund på SNS i Stockholm. Många frågar om de nya skattesänkningarna.

Den före detta riksbankschefen Lars Heikensten är en av skattesänkningarnas kritiker och talar särskilt om jobbskattereformen, som ska få människor att jobba mer. Det är fel väg att gå, tror Heikensten och säger att det skulle vara bättre med en mer omfattande reform för att uppnå regeringens mål.

“Ett problem när man sänker skatterna såhär är att det blir svårare med en total skattereform”, säger han på scen.

Så ense om något har ekonomkåren aldrig varit, säger han. Svantesson håller med om att det finns mer att göra i skatteväg, men tror inte att det finns en stor skattereform bakom hörnet.

Totalt kommer skattesänkningarna kosta staten 27 Mkr nästa år och handlar bland annat om en sänkt skatt på ISK-konton. Detta för att skapa tillväxt och långsiktig konkurrenskraft.

Kommer inte sänkt skatt på ISK göra att folk läggar undan mer, snarare än att konsumera?

“Det här är en långsiktig reform och det måste man se. Kommer de som sparar med ISK att behålla mer av pengarna? En del kommer att spara och andra kommer att konsumera”, säger Svantesson till Afv.

“Men ett sparande på ISK är långsiktigt bra. Det genererar avkastning till de sparande och ger dessutom pengar till marknaden.”

“Kan göra flera saker samtidigt”

Oppositionen har sagt att de 27 mkr som går till skattesänkningar skulle göra bättre nytta för den svenska ekonomin om de lades på exempelvis infrastruktur.

Vad tänker du om det?

“Vi kan göra flera saker samtidigt. Vi kan prioritera och göra omprioriteringar, vilket vi har gjort. Använda pengar på ett annat sätt, något som oppositionen är väldigt dåliga på. Deras svar är alltid skatt”, säger Svantesson.

Krisande Northvolt: “Ägarnas uppgift”

På scen ställs inga frågor om krisande batteribolaget Northvolt, men när grön omställning nämns hörs tissel och tassel bland publiken.

Tidöpartierna har varit tydliga med att staten inte kommer gå in med ytterligare kapital i bolaget, efter att VD Peter Carlsson efterfrågade det i en intervju i Ekot.

“Det är ägarnas uppgift att se till att det kommer mer likviditet. Det är inte skattebetalarnas, det är därför vi har den här ganska tydliga hållningen”, säger Elisabeth Svantesson till Afv efter frågestunden.

Är det alltid principiellt fel av staten att gå in och rädda företag?

“Ja.”

Läs även:

Northvolts kinesiska leverantör slår tillbaka: ”Branschstandard”

10 likheter mellan Northvolt och Mix gröna stålbolag i Boden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.