Regeringen vill satsa 60 miljarder i höstbudgeten: ”Sverige ska bli tryggare”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelar att regeringen kommer satsa 60 miljarder kronor på reformer i höstbudgeten. "Problemen vi bestämt oss för att lösa är att vända utvecklingen med kriminaliteten. Att se till att gränserna är säkra, att tillsammans med Nato göra Sverige och Europa tryggare", säger Svantesson.
Regeringen vill satsa 60 miljarder i höstbudgeten: ”Sverige ska bli tryggare” - WEB_INRIKES
Regeringen vill satsa 60 miljarder i höstbudgeten: "Sverige ska bli tryggare"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tidigare proklamerat att kampen mot inflationen är vunnen. Något hon tonade ner något under en pressträff på Harpsund då hon i stället meddelade att den alltför höga inflationen nu har dämpats.

“Det är den höga inflation som vi haft under flera år, den kampen är vunnen”, säger Svantesson samtidigt som hon betonar att tjänsteinflationen fortsatt är trögrörlig.

“Tjänsteinflationen spökar inte bara i Sverige utan också i euroområdet. Det kommer ta tid för att få ner den”, säger finansministern.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff då regeringen samlas i Harpsund för att presentera höstbudgeten.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Elisabeth Svantesson betonade även att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kommer hålla i sig in i nästa år.

“Vår prognos är i stora drag i linje med vår prognos i juni. Det som har förändrats är att vi ser att lågkonjunkturen blir mer utdragen, och blir längre. Vi ser en konjunkturuppgång i slutet av detta år. Men i början av nästa år kommer Sverige befinna sig i en lågkonjunktur”, säger Svantesson.

60 miljarder i reformutrymme

Även om räntesänkningarna har inletts kommer effekterna från tidigare höjningar att bestå en tid.

“Konjunkturen gör att vi befinner oss i ett tufft läge. Det påverkar svensk ekonomi men också att människor förlorar jobben. Det påverkar våra skatteintäkter och mycket annat”, säger Svantesson.

Reformutrymmet i den kommande höstbudgeten beräknas uppgå till 60 miljarder kronor, enligt finansministern. Det kan jämföras med förra året då det föreslogs bli 40 miljarder kronor. Exakt hur de budgeterade reformmiljarderna ska disponeras kommer regeringen återkomma med besked kring senare. Men Svantesson underströk budgetens roll i att stimulera ekonomin.

“I en utdragen lågkonjunktur behöver ekonomin stimuleras. Då är budgeten en viktig del i detta. Finanspolitiken kan göra en del i en lågkonjunktur genom att stötta, få fart på efterfrågan genom offentlig eller privat konsumtion. Men också genom strukturreformer.”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar höstbudgeten och det tilltänkta reformutrymmet.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Nato-satsningar för dörren

Vissa områden lyftes dock fram som extra viktiga för den kommande budgeten.

“Problemen vi bestämt oss för att lösa är att vända utvecklingen med kriminaliteten. Att se till att gränserna är säkra, att tillsammans med Nato göra Sverige och Europa tryggare”, säger Svantesson och fortsätter:

“Hushåll med små marginaler har det kämpigt. Det man sparar är mindre värt, det man tjänar är mindre värt. Köpkraften har urholkats och vi vill stärka köpkraften.”

Det framhölls flertalet gånger under pressträffen att regeringens syn på framtiden är beroende av osäkerhetsfaktorer och geopolitiska risker. Svantesson nämnde bland annat tidigare covid-pandemin och krig i närområdet som exempel, samt läget för tysk ekonomi.

“Vi ska göra det vi kan för att stärka ekonomin inhemskt. Men man måste också hålla koll på vad som händer i andra länders ekonomier”.

Tuffa förhandlingar

Enligt uppgifter till Expressen har förhandlingarna runt budgeten varit intensiva och pågått in i det sista. Flera personer kom för sent till den traditionsenliga fotograferingen på Harpsund.

Svantesson kommenterar förhandlingarna under pressträffen:

“De har gått bra, och varit tuffa, som det ska vara. Vi har bestämt oss för att vi ska göra Sverige tryggare och vända en väldigt negativ utveckling. Budgeten är ett verktyg för att förändra Sverige”, säger Svantesson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold