Finansministern får kritik av expertråd

Finanspolitiska rådet håller inte med finansminister Magdalena Andersson om att det är "tomt i ladorna" och kritiserar beskedet att överskottsmålet skjuts fram.

Finansminister Magdalena Andersson presenterade i måndags regeringens syn på det ekonomiska läget, de offentliga finanserna och överskottsmålet. Med anledning av det ger Finanspolitiska rådet sin syn.

“Sverige och omvärlden har gått igenom en utdragen lågkonjunktur och den tidigare regeringen har fört en expansiv finanspolitik som gett underskott i de offentliga finanserna. Rådet anser att finanspolitiken under krisen i huvudsak har varit välbalanserad. Skattesänkningarna i förra höstens budgetproposition är emellertid svåra att motivera stabiliseringspolitiskt. Trots den expansiva finanspolitiken har den offentliga skuldkvoten varit stabil under lågkonjunkturåren. Nuvarande underskott innebär inte något hot mot de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet. I ljuset av den långa lågkonjunkturen bedömer vi att de offentliga finanserna är i gott skick, särskilt jämfört med andra länder.” Det skriver Finanspolitiska rådet i en rapport på torsdagen.

Vidare anser Finanspolitiska rådet att det inte finns skäl att avvika från överskottsmålet och att skjuta målet om en procents överskott framåt i tiden.

“En planering som innebär att det finansiella sparandet klart understiger en procent vid ett balanserat konjunkturläge innebär ett brott mot det finanspolitiska ramverket”, skriver man.

“Att nu ytterligare försena återgången utan stabiliseringspolitiska motiv skadar finanspolitikens trovärdighet”, skriver rådet vidare.

Rådet ansåg i våras att det var lämpligt att tills vidare hålla fast vid nuvarande överskottsmål som enligt Konjunkturinstitutet innebär att statsskulden inte försvinner utan långsamt närmar sig 20 procent av BNP. I dag uppger Finanspolitiska rådet att man inte ser någon anledning till att ändra denna bedömning.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.