Finanskrisen sedd från vänster
I den inledande delen av Göran Greiders “Det måste finnas en väg ut ur det här samhället” blickar författaren tillbaka på uppväxten i Vingåker och tonåren i Katrineholm. Han beskriver utanförskap, viljan till förändring, hur han inspirerades av Marx och Engels och hur de socialistiska idéerna tog plats i hjärta och hjärna. I takt med att han blir äldre ser han dock de sköna teoriernas brister och realpolitikens styrkor.
I resten av boken uppehåller sig Göran Greider vid dagens två kriser, finanskrisen och klimatkrisen. Han avfärdar tesen att finanskrisen skulle har orsakats av något så enkelt som en expansiv räntepolitik och “dåliga lån”. Bakgrunden är ett grundläggande systemfel, menar han. Kapitalismens ständiga sökande efter ytterligare vinster leder alltid till en överproduktion. När det inte längre går att hitta köpare till de produkter och tjänster som produceras, uppstår överlikviditet i systemet. Det resulterar i en växande finansiell sektor. Enligt Greider bygger inte denna tillväxt på ett reellt värdeskapande och den leder därmed alltid till en bubbla, med efterföljande krasch. En mer hållbar efterfrågan bör, enligt Greider, skapas genom att den baseras på eget kapital – i stället för på lån.
Göran Greider är inte bara kritisk mot det finansiella systemet, utan också mot sina ideologiska fränder inom vänstern. Han menar att den finansiella kollapsen borde ha lett till en allt starkare och mer samlad röst från vänsterhåll – något som nästan helt har uteblivit.
Även i miljöfrågan är han beskviken över att vänstern har förlorat tolkningsföreträdet. Under 1970-talet gick miljörörelsen och vänsterrörelsen hand i hand. Att förbättra miljön, att leva ekologiskt och hållbart, krävde att man gav avkall på den eviga tillväxten. Numera är tongångarna annorlunda och den offentliga debatten styrs enligt Greider av dem som ser tillväxt som en förutsättning för en grönare värld. Helt fel, enligt författaren.
Det är dock inte helt glasklart vilket Göran Greiders eget recept är. Förslag om social värnplikt blandas med tanken att etablera nolltillväxt för de rika länderna, höjda skatter för de rika och förstatligande och förbättringar av såväl banker som vård, skola och omsorg.
Boken är en blandning mellan självbiografi och politisk essä. Den är välskriven och läsvärd eftersom den tar upp några av vår tids viktigaste frågor. När löneklyftorna ökar, ungdomsarbetslösheten är rekordhög och bankerna har spekulerat bort miljarder utan att behöva ta några större konsekvenser, är det viktigt med en debatt om jämlikhet och social utslagning. Greider lyckas dock inte övertyga om att han har lösningar på problemen.
”Det måste finnas en väg ut ur det här samhället”
av Göran Greider.
Förlag: Ordfront.
Cirkapris: 219 kronor.
Antal sidor: 302 sidor.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.