Finansinspektion kräver större kapitalbuffertar av Klarna

Betalningslösningsbolaget Klarna som har haft 9,3 miljarder kronor i förlust sedan 2019 krävs nu av Finansinspektionen att kraftigt skruva upp deras buffertar. Det skriver Dagens industri, Di.
Klarna
Foto: Claudio Bresciani/TT
I oktober 2021 fick Klarna ett nytt väsentligt högre kapitalkrav av Finansinspektionen. De flesta banker behöver hålla mellan 1-1,5 procent i kapital av de riskvägda tillgångarna. För Klarna sattes kapitalbehovet på 7,5 procent.

FI har även beslutat att höja kapitalkravet avseende bruttosoliditet från 3 till 9 procent. Klarna överklagade till förvaltningsrätten då 7,5 procent anses orimligt och en rimlig nivå bör vara 0,5 procent enligt bolaget.

FI har nu svarat i ett yttrande till förvaltningsrätten att den överklagade vägledningen ”är nödvändig för att återspegla den höga risknivån” i Klarna, skriver Di.

Klarna har vidare argumenterat om att ECB har en mer flexibel metodik för att besluta om lämplig pelare 2-vägledning. FI menar att det saknar betydelse på grund av att ECB inte hanterar svenska banker samt inte offentliggjort sina metoder för bedömning av pelare 2-vägledning. Därför är det omöjligt att veta hur ECB hade hanterat Klarna, skriver FI till förvaltningsrätten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF